Проблеми з водою в Харкові: експерти радять вчасно оплачувати рахунки

П'ятниця, 7 листопада 2014, 12:16
Харків'яни встигли поскаржитися прем'єру. Повідомляє сайт "Сегодня".
Проблеми з водою в Харкові: експерти радять вчасно оплачувати рахунки

Харків'яни весь вчорашній день скаржилися в Мережі на відсутність води та навіть написали про це прем'єру Арсенію Яценюку в "Фейсбук". Але зі сформованої ситуації харківські чиновники бачать єдиний вихід: комунальники повинні працювати зі своїми боржниками, які могли б вирішити проблему "Харківводоканалу". Водночас в ХОДА впевнені, що йти на поступки енергетики більше просто не можуть, адже вони і самі ледве зводять кінці з кінцями. "Через те, що " Харківобленерго "недоотримує гроші, на підприємстві відбувається скорочення співробітників. Крім того, вони виконують свої роботи не в повній відповідності з інструкціями", - розповів "Сегодня" начальник управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Володимир Губа.

Іншого рішення проблеми, окрім як виплатити борг, не бачать і експерти. Більш того, на думку економістів, доля водопостачання в Харкові залежить виключно від самого населення. "Якщо кожен погасить свій борг і буде своєчасно оплачувати рахунки за воду, ситуація стабілізується. Таким чином, у водоканалу будуть гроші, і він зможе розрахуватися за електроенергію", - вважає заслужений економіст України Леонід Рубаненко.

 

У результаті переговорів між міською владою та "Харківобленерго" енергопостачання об'єкті вводоканалу відновили, але тимчасово.

БЕЗ ОПТИМІЗМУ. В четвер майже в усьому Харкові, крім Червонозаводського та Дзержинського районів, зникла вода. Виявилося, люди залишилися без блага цивілізації через мільйонний борг "Харківводоканалу", через що АК "Харківобленерго" і відключило насосні станції.

Енергетики пояснюють: останні чотири роки борг комунальників перед ними тільки зростав і на сьогоднішній день перевищує 400 млн грн. "Щодня "Харківводоканал" недоплачує нам майже мільйон гривень - близько 70% від необхідної суми, - каже прес-секретар АК "Харківобленерго" Володимир Скічко. - Рішення конфлікту залежить не від нас, а від комунальників, які повинні платити, як мінімум, за поточне споживання енергії, а також погашати загальну заборгованість".Чи відключать воду в районах, яких екстрена міра енергетиків поки обійшла стороною, в компанії не уточнюють.

Чи не тішать оптимістичними коментарями і в КП "Харківводоканал": мовляв, коли з-під крана потече вода, поки невідомо. "Ми щодня платимо 500 тис. грн, в той час як отримуємо лише 700 тис., - Зізнається гендиректор" Харківводоканалу " Іван Корінько. - При цьому підприємству потрібно за щось жити: виплачувати зарплати, проводити аварійні роботи, закуповувати необхідні матеріали та багато іншого. Коли буде вода - рішення за енергетиками, у нас грошей немає". При цьому Корінько зазначив, що "Харківводоканал" опинився в такій ситуації через боржників, адже в сумі, за його словами, підприємство недоотримало близько 900 млн грн.

ДЕ ЗАПАСТИСЯ ВОДОЮ. У разі, якщо вода в кранах не відобразиться або ж пропаде знову, запастися нею можна з вуличних колонок. В міській філії обласного лабораторного центру Держ СЕС запевняють: забори води в них проводять чотири рази на рік, а будь-які відхилення хімічного складу від норми тут же виправляють. "Ми стежимо за водою в 150 колонках по всьому місту, - кажуть співробітники лабораторного центру. - Відхилення від стандартів, якщо й трапляються, то настільки малі, що заразитися чим-небудь неможливо ". Ручаються тут і за якість води в міських джерелах. Зокрема, харків'яни сміливо можуть йти з відрами в Саржин яр (Ботанічний сад) і на Алєксієве джерело (Олексіївський яр). Не менш чиста вода в Манжосовому яру (Північна Салтівка), Тюріному Джерелі (вул. Мінераловодська, 1), Глибокому яру (вул.Тимурівців, 25) і Кітлярчиному яру (між вулицями Командарма Уборевича та Джерельною).

 

comments powered by HyperComments