Сковорода замість Леніна

П'ятниця, 5 грудня 2014, 17:08
Одні хочуть, щоб центр майдану Свободи в Харкові прикрашав пам’ятник отаману, інші воліють, щоб це був монумент на честь пам’яті видатного режисера, треті - за філософа Сковороду, четверті за те, щоб повернули вождя робітничого класу. Повідомляє сайт «Сегодня».
Сковорода замість Леніна

Вже минуло два місяці, як у столиці Слобожанщини звалили монумент Леніну. Постамент пам’ятника і досі огороджений будівельними лісами. Зараз жителі міста міркують над тим, що ж би поставити на це місце, точніше,  на честь кого тут звести монумент.

Працівники Музею імені Сковороди ініціювали поставити на місце старого монумента скульптуру філософа та поета Григорія Сковороди разом з фонтаном. Для цього навіть провели опитування на площі Свободи серед городян. Підсумки опитування наступні, каже працівниця музею Ірина Щербак, одні хочуть повернути старе, це саме люди, яким за сорок років, молодь підтримує Сковороду. Були і такі ексклюзивні пропозиції, як звести монумент, наприклад, кінорежисеру Олександру Довженку, запорозькому отаману Дмитру Вишневецькому, і багато хто підтримував просто ідею з фонтаном.

А от Ігор Балута висловлює трохи іншу пропозицію. Він взагалі впевнений, що площа гарна без монументів. А щодо пам’ятників, то тут, каже Балута, можна встановити або скульптуру гербу Харківщини чи Харкова, звести монумент працям Ландау, або взагалі зробити узагальнений образ машинобудуванню. Відновлювати ж Леніна ніяк не можна, бо це особа, яка не допоможе в об’єднанні країни.

В міськраді розповідають, що відновлюватимуть старий монумент, тобто ставитимуть знов Леніна, однак все це розпочнеться лише тоді, коли суд ухвалить рішення з приводу правомірності знесення вождя.

Щодо частин монумента Леніна, які розібрали городяни для сувенірів і намагалися виставити на аукціоні в соцмережах, вони, як і раніше, перебувають у власників. Ті кажуть, що віддадуть бронзові частини лише за пристойні гроші, які потім відправлять українським воякам.

comments powered by HyperComments