В Харкові відзначили День Соборності та вшанували героїв Небесної сотні (фото)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 23 січня 2015, 10:32
22 січня харків’яни відзначили День Соборності України. З огляду на трагічні події минулого року та теперішню ситуацію в країні, всі заходи були присвячені спогадам за загиблими на Майдані.
В Харкові відзначили День Соборності та вшанували героїв Небесної сотні (фото)

Близько опівдня біля пам’ятника Шевченку відбувся молебень представників УАПЦ, який відправив архиєпископ Ігор Ісіченко. Волонтери-учасники акції зачитували вірші українських класиків, які на сьогодні  здаються якщо не пророчими, то напрочуд актуальними. Також того дня пройшов невеличкий мітинг, присвячений цій даті.

В заході взяли участь українські літератори брати Капранови.  Вони зробили історичний екскурс до 1919 року, коли в Києві був проголошений Акт злуки. «Це свято народної сили, – розповіли вони, – сили, яку не може підкорити жодна держава. І тому якщо ми вирішили побудувати сильну, незалежну, соборну Україну, то нам з вами повинно бути абсолютно начхати на їхню думку. На думку тих, хто не з нами. На думку тих, хто проти нас. Тому що головні в цій країні – ми з вами. І іншої сили в країні окрім нас нема і ніколи не буде. Тому ми приїхали сюди подякувати вам, подякувати Харкову, подякувати за те, що зробили того року, за те, що робите зараз. І сказати, що Київ з вами».

Також на мітингу виступили доброволець з батальйону «Січ» та харківський професор, який був на Майдані в Києві. Перший, зокрема,  в своїй промові наголошував на необхідності запровадження воєнного стану на Сході. «В державі має бути два фронти. Хлопці-добровольці з Нацгвардії, добровольчих батальйонів, Збройних сил один фронт тримають на сході, – підкреслив він, – натомість наша задача та задача суспільства – якомога більше тиснути на президента, аби він дав наказ про запровадження воєнного стану на Сході України. Поясню чому. Хлопці гинуть лишень перебуваючи на блокпостах. Там зосереджуються малі сили. Натомість зараз туди наступають вже  не терористи, а регулярна російська армія».

Професор в свою чергу закликав бути разом та відстоювати Україну. «В пам'ять тих, хто загинув за Україну, ми маємо збиратися тут кожного тижня. Якщо ситуація буде змінюватися на гірше – то частіше, – розповів він. Також чоловік поділився власними думками щодо політичної ситуації в Україні: "Ми програли. І це не можна не усвідомлювати.  Ми програли вибори до Верховної Ради. Бо там знову сидять ті, які голосували за закон 16 січня. Відповідно до якого ми всі і  я з вами, вийшовши на Майдан в Києві на кілька днів, мали би сісти на 8 років. Тому ми даємо можливість негідникам правити нами».

Присутні на заході харків’яни тримали в руках фотографії Небесної сотні. Вони скандували «Герої не вмирають», піднімаючи фото догори. Пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання. 

comments powered by HyperComments