У наступний понеділок у Харкові проведуть прес-конференцію, присвячену подіям навколо меморіальної дошки на честь філолога Юрія Шевельова

П'ятниця, 23 січня 2015, 14:41
Конференція відбудеться 26 січня, в понеділок, о 14.00. Місце проведення - прес-центр Харківської обласної державної адміністрації.
У наступний понеділок у Харкові проведуть прес-конференцію, присвячену подіям навколо меморіальної дошки на честь філолога Юрія Шевельова

Захід проведуть у зв'язку з тим, що 25 грудня минулого року суд визнав незаконним розпорядження харківського міського голови про демонтаж меморіальної дошки відомому українському вченому-лінгвістові Юрієві Шевельову, яка була встановлена у вересні позаминулого року і знищена через три тижні після цього.

Рішення суду, у тому числі, означає, що додаткових дозволів на встановлення пам'ятного знаку харківська громадськість не вимагає.

Єдине, що пам'ятник має бути виготовлений в межах, затверджених в ескізах міськрадою в 2011-му році.

Вартість встановлення дошки невелика, активісти говорять, що громадськість легко збере потрібну суму. Але ініціативна група не поспішатиме замовляти дошку. Говорять, не хочуть створювати зайвої напруженості, і є важливіші питання.

Таких важливих питань в "харківській шевельовській історії" сьогодні, як мінімум два: інформаційно-освітня робота і покарання винних в знищенні знаку.

Кость Черемский, віце-президент Фонду національно-культурних ініціатив ім. Гната Хоткевича, говорить, що в найближчих планах ініціативної групи зробити цикл програм про ідеї Юрія Шевельова, розрахований на широке коло глядачів.

Ще одне завдання знаходиться в юридичній площині. Рішення суду від 25 грудня відкриває новий простір для ведення кримінального виробництва за фактом знищення дошки Шевельову. Тому ініціативна група домагатиметься ретельного розслідування навколо знищення дошки і покарання винних.

Нагадаємо, що в 2013 році, коли троє невідомих чоловіків розбили і забрали пам'ятний знак, харківський міський голова Геннадій Кернес заявив, що місцеві комунальні служби до знищення дошки непричетні і припустив, що за цим могли стояти "націоналістично налагоджені організації". До вересня 2014 року слідчі Дзержинського райвідділу МВС братися за розслідування кримінального провадження відмовлялися.

Під час прес-конференції обговорюватимуть такі питання, як: оголошення про рішення суду і історія судового процесу; нагадування про історію встановлення і знищення дошки; пропозиція не розпалювати в цей час війну пам'ятників, а зайнятися освітньою роботою і взагалі винести питання встановлення дошки на громадський розгляд, почати громадський діалог; ініціювати громадську дискусію по ідеях Юрія Шевельова (яка Україна потрібна світу, якою може бути роль харків'ян в реалізації місії України).

У прес-конференції братимуть участь письменник Сергій Жадан, Ігор Михайлін, доктор філологічних наук, професор, глава Харківського історико-філологічного товариства, Ігор Муромцев, професор філології, Вікторія Склярова, координатор Українського клубу Слобідчини і Громадської ініціативи зі встановлення меморіальної дошки Ю.Шевельову, Кость Черемський, віце-президент Фонду національно-культурної ініціативи ім. Гната Хоткевича.

Акредитуватися і дізнатися про додаткову інформацію можна:

PR- агенція "Bagels & Letters"

Іванна Скиба-Якубова

+380 97 905 82 98,

ivanna.skyba@gmail.com

 ivanna@bagels-letters.com

comments powered by HyperComments