Недоліки в законодавстві гальмують процес люстрації (фото)

Юлія Гуш  |  Понеділок, 14 березня 2016, 19:40
Експерти під час своєї прес-конференції перерахували недоліки в законодавстві, що стосуються люстрації.
Недоліки в законодавстві гальмують процес люстрації (фото)

За їх словами, причиною гальмування люстрації в Україні також є той факт, що у законодавстві є чимало суттєвих недоліків. За словами Юрія Георгієвського, представника ГО «Експертиза реформ», на даний момент у країні відсутній той орган, який займався би люстраційним процесом. Також згідно чинного законодавства, уникнути люстрації можуть особи, які якимось чином проявили себе в зоні АТО. Таким чином, люди, які побули там від сили 2-3 дні, можуть уникнути відповідальності. Також президент має право особисто підписувати відповідні укази, що дозволяє одіозним фігурам уникнути процесу люстрації.

Проблемою також став той факт, що деякі особи ухиляються від процесу люстрації, в тому числі за допомогою необґрунтованих судових рішень. Окрім цього, вони можуть скористатися переведенням на іншу посаду, зловживати нормами закону та його вільним трактуванням, а також, як було сказано вище, отримати статус учасника АТО, яким станом на середину вересня вже скористалося 86 тисяч осіб. При цьому у експертів КВУ є суттєві побоювання, що вони брали участь в АТО виключно у ролі спостерігачів.

Окрім цього, у результаті доробок відповідного закону громадські інститути втратили можливість мати важелі впливу на процес люстрації в країні, а місцева влада часом відверто не бажає співпрацювати з ними з цього приводу. Через це особи, які чинили протиправні, недемократичні та корупційні дії, продовжують залишатися при владі (та отримувати з цього неабиякий зиск). 

comments powered by HyperComments