Хто і як допомагає українській «Вікіпедії», можна дізнатись у книгарні «Є»

Понеділок, 25 квітня 2016, 07:57
Робота в Мережі, яку виконують волонтери, організатори та учасники конкурсу «Вікі любить пам’ятки», втілилася на сторінках друкованого видання.
Хто і як допомагає українській «Вікіпедії», можна дізнатись у книгарні «Є»

У понеділок, 25 квітня, о 18:00 у книгарні «Є» Харків (вул. Сумська, 3) відбудеться презентація журналу «Пам’ятки України» (№2, 2016). На заході будуть автори статей та фото, що приймали участь у конкурсі «Вікі любить пам’ятки».

Організатори повідомляють, що можна буде дізнатися про архітектурну спадщину Криму, про «Замки» Черкащини, про український модерн Євгена Сердюка та дерев’яне зодчество.

Діалог піде про здобутки та перспективи найбільшого фотоконкурсу світу, узаконення «свободи панорами» в Україні, формування бази пам’яток України, стан пам’яткоохоронної справи країни.

Зазначимо, що вже чотири роки поспіль «Вікімедіа Україна» проводить національний етап міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки». Його мета — отримати вільні світлини для ілюстрування статей Вікіпедії. Завдяки ініціативі завантажено майже 155 тисяч світлин близько 25 тисяч пам’яток із території України. Частина з них — маловідомі або з тих пір були втрачені.

«Україна двічі посідала перше місце в рейтингу країн за кількістю завантажених на Вікісховище світлин. У 2014 році фото Святогірської лаври Костянтина Брижниченка (Краматорськ) було визнане найкращим серед 321 тисячі робіт із усього світу. У результаті роботи організаційних комітетів конкурсу було створено найповніший на сьогодні загальнодоступний список пам’яток історії, культури, архітектури та археології України», — йдеться у повідомленні.

Українці, які досліджують історію пам’яток, мають можливість розказати про свої розвідки та відкриття на блозі конкурсу, у статтях Вікіпедії, на церемоніях нагородження переможців тощо. Це стало основою для статей другого номеру за цей рік науково-популярного, ілюстрованого видання «Пам’ятки України», що виходить із 1989 року.

comments powered by HyperComments