Чи вдасться побороти корупцію в Чугуєві, розповіли учасники Центру контролю за використанням бюджетних коштів

Тетяна Зарубіна  |  П'ятниця, 10 червня 2016, 08:29
Активісти розповіли, як працює міська влада Чугуєва
Чи вдасться побороти корупцію в Чугуєві, розповіли учасники Центру контролю за використанням бюджетних коштів

Роман Лихачов, голова Чугуївської правозахисної групи, соголова Харківського обласного антикорупційного центру; і Олена Кувшинчікова, експерт Чугуївської правозахисної групи розповіли про складну боротьбі з корупцією і каламутними схемами в Чугуївській міськраді. Роман Лихачов зазначив, що останнім часом робота Центру контролю за використанням бюджетних коштів дає відчутні результати: "За останній час актівістам вдалося досягті суттєвих зрушень у корупційній системі. Наші експерти розробили положення про закупівлі через Прозорро. Але в Чугуєві ця система не використовуєтся. Ми знашли масу порушеннь у рішеннях сесії. Зараз відкрито близько восьми кримінальніх справ. Нами наплавлена масса скарг. В рамках проекту ми проаналізували, яким фірмам платять різні комунальні установи на території Харківського регіону. Можна сказати, що по Дергачівському та Харківському району за допомогою реєстрів  ми навіть знайшли, що чиновники працюють з фірмами, які фінансують ЛНР і ДНР".

За словами Романа, багато загадкового є в біографії родини міського голови Чугуєва: «Наші колеги проаналізували і відкрили очі на сім'ю міського голови. Брат міського голови має власність близько 2 мільйонів доларів. У той же час міський голова попросила виділити їй матеріальну допомогу. При цьому вона десятки разів бувала за кордоном. Ми хочемо зрозуміти, звідки у чиновників є ​​такі багаті родичі. »

Активісти почали відкривати ряд кримінальних проваджень. Через суд довелося змушувати поліцію працювати. Завдяки цьому в місті Куп'янську почали по іншому формувати бюджет, за допомогою експерта Ольги Івлєвої.

Роман уточнив, що сьогодні можна отримувати результат тільки в тісній співпраці між актівістамі і журналістами. Моніторіг життя чиновника - це не порушення прав. Чиновник зобов'язаний звітувати. Для більш детального висвітлення своєї діяльності активісти випускають бюлетень «Позиція», який покликаний доносити до людей правду. Завдяки публікаціям і роботі через соцмережі чугуївські чиновники починають працювати.

Олена Кувшинчікова зазначила, що на сьогодні хорошим досягненням є навіть те, що на офіційному сайті Чугуєва почали з'являтися анонси сесій Міської ради
У той же час активісти намагаються домогтися чесності і гласності від міської влади: «Була пропозиція від Чугуївської Міськраді пускати людей на засідання только з паспортом через кордон міліції. Але тепер є відеотрансляція », - уточнив Роман.

Активісти будуть продовжать слідкувати за роботою влади, контролюючи розподіл бюджету та особистий добробут чиновників.

comments powered by HyperComments