Міська влада придумала, як харків’янам уникнути створення ОСББ

П'ятниця, 17 червня 2016, 10:47
Поки визначатимуться керівники ОСББ, послуги надаватимуть ЖЕКи. Таке рішення прийняла Верховна Рада України.
Міська влада придумала, як харків’янам уникнути створення ОСББ

14 червня нардепи проголосували за внесення змін до Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку», який набрав чинності 1 липня 2015 року, повідомляє прес-служба міськради. Відповідно до закону, люди отримали право самостійно вибирати, хто буде утримувати їх будинок, і за рік повинні були вибрати форму — найняти керуючу компанію або ж створити ОСББ.

Змінами до закону депутати дозволили ЖЕКам після 1 липня продовжити обслуговувати будинки, якщо мешканці будинків не встигли прийняти рішення і оформити документи. Таким чином, ділянки КП «Жилкомсервіс» (харківський аналог ЖЕКів) продовжать обслуговувати комунальні будинки.

Як зазначив перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов, внесення змін до закону є хоч і невелика, але перемога місцевої влади, яка неодноразово зверталася з подібними пропозиціями і до парламенту, і до Кабміну.

«Численні зустрічі з жителями говорять про те, що люди не хочуть створювати ОСББ, не хочуть керуючих компаній, які не будуть знаходитися в сфері міського управління. І це правильна позиція харків'ян. На цьому шляху багато аферистів. Багато керуючих компаній хотіли створювати люди, які не мають досвіду. Вони набирали мало голосів на свою підтримку і обманним шляхом збирали з людей підписи. Що б дала компанія, яка нічого не вміє? Зібрали б гроші з людей, напевно б їх привласнили і втекли. Тому ми неодноразово зверталися до парламенту і Кабміну і попереджали про ту вибухонебезпечну ситуацію, яка може скластися. Я думаю, що нас почули, і здоровий глузд переміг», — заявив Ігор Терехов.

За його словами, для того щоб закон запрацював у повному обсязі, потрібно виробити алгоритм, де буде прописано, як і хто повинен керувати, які підстави повинні бути для реєстрації та розірвання договорів, що це нововведення дасть людям, а також якими мають бути взаємини між керуючими компаніями і комунальними підприємствами.

«Ось, наприклад, що робити, якщо трапляється аварія у підвалі житлового будинку? Комунальники виїжджають на усунення цієї аварії і надають послугу безкоштовно. А якщо там керуюча приватна компанія, то КП не може працювати безкоштовно і має виставити за роботу рахунок. Знову ж таки, хтось із людей може платити, хтось ні. Багато відмовляють собі в покупці продуктів, щоб оплачувати підвищені тарифи. Таких проблем безліч, і така система управління привела б до фіаско», — зазначив перший віце-мер.

Він також додав, що місто передбачило таку ситуацію, тому і створило дев'ять комунальних підприємств, які б виконували функції керуючих компаній. «Тобто ми підстрахувалися. Але нас почули», — пояснив Ігор Терехов.

comments powered by HyperComments