Студенти ІТ-спеціальностей роздають хабарі — опитування

Четвер, 21 липня 2016, 11:55
Портал DOU провів опитування щодо корупції у вузах, де навчаються українські ІТ-фахівці.
Студенти ІТ-спеціальностей роздають хабарі — опитування

71% з 3081 опитаного стикався з хабарами під час навчання у вищих навчальних закладах: 39% — особисто, ще 33% — знають людей, які стикалися.

В основному хабарі стосуються навчального процесу, але 17% опитаних стикалися з ними під час вступу (особисто або через знайомих).

Найбільш корупційними вузами виявилися Вінницький національний технічний університет (ВНТУ), Східноукраїнський національний університет ім.Даля, Одеський національний політехнічний університет (ОНПУ), Львівська політехніка, Національний авіаційний університет (НАУ) і Хмельницький національний університет - більше 90% студентів і випускників цих вузів, працюючих зараз в ІТ, стикалися з хабарами, особисто або через знайомих.

Найнижчий рівень корупції — в Києво-Могилянській Академії. Тільки 3% ІТ-фахівців, які навчалися в цьому вузі, стикалися з хабарами через знайомих, і ніхто не зазначив, що стикався особисто.

Також відносно невисокий рівень корупції в Чорноморському державному університеті ім.Петра Могили (з хабарами стикалися 16% опитаних), КНУ ім.Шевченка (34%) та Дніпропетровському національному університеті залізничного транспорту (48%). В інших вузах цей показник перевищує 50%.

Найбільш поширені хабарі з непрофільних предметів: з ними стикалися 65% ІТ-фахівців. Однак і з профільних предметів картина невтішна: 26% опитаних особисто стикалися з хабарами з профільних предметів, ще 15% — через знайомих.

У більшості випадків ініціатором хабара є сам студент — про це говорять 83% тих, хто стикався з хабарами (особисто або через знайомих). У той же час, 53% говорять, що ініціатива виходить і з боку вузу: викладачів, деканату, адміністрації. 25% тих, хто стикався з хабарами кажуть, що ініціатором виступає староста, профорг або інший «посередник» з числа студентів.

71% тих, хто стикався з хабарами особисто і 86% тих, хто знав таких студентів згодні, що здати предмет реально було і без цього.

Рівень досвіду зіткнення з корупцією в вузах вище серед тих, хто навчався на контракті або на заочній формі навчання, навіть якщо це стосується не всіх років навчання. Однак і серед учнів на бюджеті чи на очній формі цей показник досить високий і близький до цифр по всій вибірці (39% стикалися особисто, 71% — особисто або через знайомих).

 

Водночас, у останні роки рівень корупції в вузах знижується. Серед випускників 2014-2015 років з хабарами стикалися 66% опитаних — в порівнянні з 74% серед тих, хто закінчив вуз до 2005 року. 

Особливо сильно покращилася ситуація з корупцією під час вступу: якщо серед тих, хто випустився до 2005 року, з хабарами при надходженні стикалися 27% опитаних (особисто або через знайомих), то серед випускників 2012-2013 років таких уже 19%, а серед випускників 2014-2015 років — 10%.

Опитування проводилося в травні 2016 року.

comments powered by HyperComments