Харківська область повинна залучати більше 750 мільйонів доларів щорічно - Б.Ложкін

П'ятниця, 23 вересня 2016, 11:10
Щоб забезпечити високий економічний ріст в Україні, Харківська область повинна залучити 15 мільярдів доларів інвестицій протягом 20 років.
Харківська область повинна залучати більше 750 мільйонів доларів щорічно - Б.Ложкін

Про це повідомив секретар Національної інвестиційної ради Борис Ложкін на відкритті Міжнародного економічного форуму в Харкові.

«Я дуже радий тому, що діяльність Національної інвестиційної ради починається в Харкові, в моєму рідному місті, в якому я народився, виріс, навчався, починав бізнес. І Харків зараз ще раз підтверджує те, що він - перша столиця. А тепер і перша столиця з інвестицій», – зазначив Борис Ложкін.

За його словами, зараз Україна знаходиться на дні економічного спаду, але економіка почала зростати, і це той момент, коли треба вкладати гроші, тому що активи коштують дешево, але незабаром подорожчають: «Скільки грошей потрібно Україні? Для забезпечення високого економічного зростання, тобто вище 6% щорічно, потрібно залучити від 120 до 200 млрд доларів прямих іноземних інвестицій протягом 20 років. Спочатку ця цифра здається величезною, але якщо оцінити, скільки у нас є цікавих місць для інвестицій, цікавих галузей, то розумієш, що цифра підйомна. З урахуванням того, що частка Харківської області у ВВП України становить близько 7%, то їй для забезпечення економічного зростання знадобиться близько 15 млрд доларів. Тобто 750 млн щорічно в середньому. Чи можна в Харківській області вкласти 15 млрд? Однозначно так. І це один з небагатьох регіонів, який сьогодні на форумі буде презентувати пакет з вже підготовлених проектів. Їх уже близько 50. І я дуже розраховую на те, що таких проектів буде все більше. І знайдуться інвестори, які готові вкладати в них кошти. Це стане можливим у тому числі завдяки новому державному менеджменту - і в особі глави адміністрації президента, колишнього губернатора, найуспішнішого губернатора 2015 року, і в особі поки ще виконуючого обов'язки, дуже сподіваюся, що Юлія Світлична стане губернатором. Це нові люди з зовсім іншим чином мислення», – сказав Борис Ложкін.

 За його словами, на даний момент є три пріоритети для залучення інвестицій. 

«Коли президент приймав рішення про створення Національного інвестиційного ради, він відштовхувався від трьох пріоритетів. Перше - створення екосистеми для інвестицій, для інвесторів. Реалізація інституційних змін, які б дозволили інвесторам вкладати гроші в нашу країну і бути впевненими в тому, що, принаймні, держава не буде вставляти палиці в колеса, а навпаки, буде максимально їх підтримувати. Ми будемо розглядати різні проекти законів, постанов Кабінету міністрів, які будуть сприяти розвитку нашого інвестиційного потенціалу. В деяких країнах Північної Африки держава підписує з великими інвесторами - говорячи про великих інвесторів, я маю на увазі інвестиції 2-3 млрд. доларів - прямі договори з гарантіями. Наприклад, гарантований висновок дивідендів або не зміна в гіршу сторону регуляторних правил в галузі, в яку інвестують. І туди йдуть гроші. Що заважає нам прийняти відповідні закони, які дозволили б державі підписувати подібні угоди з інвесторами? І інвестори, які за умови наявності таких угод, готові прийти, вже є. До речі, вчора Україна підписала розміщення єврооблігацій з рекордно низькою прибутковістю 1, 471% річних. Це мільярд доларів, який гарантується урядом США. Ми починаємо підніматися з дна. І, повторюся, зараз час приходити і інвестувати в цю країну. Друге - це наявність проектів. Те, що є в Харкові, 50 проектів, які пропонуються до інвестування, на жаль, відсутнє в багатьох областях України. І відсутнє на національному рівні. І наше завдання зробити так, щоб вони з'явилися. Це завдання і держави, і приватного сектора. Ми якраз зараз обговорювали по дорозі до Харкова зі Степаном Кубивим, з Оксаною Макаровою, з Ігорем Райниним, що такий банк проектів потрібно створювати дуже швидко, щоб інвестори різного профілю та різного масштабу розуміли, куди вони можуть вкласти гроші. Це другий пріоритет. А третій, який в Харкові, я вважаю, вже вирішений, але який потрібно вирішити в масштабах всієї країни - кожен чиновник повинен вранці прокидатися і думати про інвестора. І тоді, я впевнений, ми потрібні 200 млрд залучимо. Кожен чиновник повинен думати про те, як інвестор прийде з грошима і як він з грошима піде задоволений, розповівши своїм колегам, що в цю країну, в цю область, в це місто можна і потрібно вкладати. Тому що тут можна заробити, тут тебе люблять і тут тебе захищають. І Національна рада теж буде на цьому зосереджуватися. І я впевнений в тому, що Харківська область потрібні 15 млрд доларів у ці найближчі 20 років інвестицій приверне. І інвестори будуть задоволені», - підкреслив Б. Ложкін.

comments powered by HyperComments