Не всіх "бакалаврів" готові взяти на роботу, - Іван Прокопенко

Субота, 19 листопада 2016, 08:03
Ректор Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди Іван Прокопенко вважає. що треба до кінця продумати змістовну частину Закону «Про вищу освіту».
Не всіх "бакалаврів" готові взяти на роботу, - Іван Прокопенко

Про це Прокопенко розповів в інтерв`ю сайту "Справжня Варта".

За його словами, треба створити кваліфікаційний рівень не тільки професфйного магістра, а й наукового.

"Здається, якщо ми вже наслідували світовий досвід, європейський, то треба було створювати не кваліфікаційний рівень, як професійний магістр, який у нас є. Але ж магістра наукового, як у них, немає, або майже немає. Це на себе повинні широко «приміряти» класичні і, особливо, дослідницькі університети. Рівень магістра (наукового) дістається відносно неважко. Бо це ж не та сама кандидатська дисертація, яка прирівнюється до докторських  дисертацій у всьому світі, а по змісту – скоріше дипломна робота випускника наших університетів", - говорить ректор педуніверситету.

Прокопенко стверджує, що зміни в законі поліпшили б становище, особливо з ступінню бакалавра. Бо це дозволило б бакалаврат зробити повною вищою освітою.

"Нам усюди кажуть: «А навіщо вам ще один рівень – доктор?» Справді, навіщо державі підтримувати два докторських ступені? Якби цього не було, то у нас можливо була  бакалавратура, і вона була б повною вищою освітою, як у Америці, як у Китаї. Аж ні, бо ми написали в Законі, що це "базова освіта",- зазначив ректор.

Також він уточнив, що практика прийому на роботу випускників-бакалаврів існує, але не у всіх галузях.


"Із задоволенням беруть бакалавра-агронома, бакалавра-інженера. А в освіті, для якої саме ми готуємо вчителя, – не беруть! Згідно з Законом «Про освіту», директор школи без диплому про повну вищу освіту не має права взяти і пустити в клас бакалавра. Тобто ми не можемо сказати: "Бакалавре, іди працюй у школі – потім, якщо захочеш, ще трошки продовжиш навчання". - уточнює Прокопенко.

Він також важає, що для педагогічних університетів повинні бути передбачені єдині магістерські програми.

Як писала "Справжня Варта", педагоги-новатори продемонструють свої доробки у Харкові.

comments powered by HyperComments