Санін зробив уже класну річ щодо доступності та безбар’єрності – Ірванець

Юлія Гуш  |  Середа, 13 вересня 2017, 12:06
Про створення фільму «Поводир», а також про доступність та безбар’єрність культурного простору розповів сценарист стрічки Олександр Ірванець.
Санін зробив уже класну річ щодо доступності та безбар’єрності – Ірванець

За словами Олександра Ірванця, «Поводир» Олеся Саніна став одним з найуспішніших українських фільмів, який зміг зібрати майже мільйон переглядів. Стрічка розповідає історію кобзаря та американського хлопчика, які були змушені мандрувати охопленою терором та голодом країною. Фільм примітний тим, що в прокат вийшла спеціальна версія з тифлокоментуванням, яка дозволяла незрячим людям ознайомитися з ним.

«Санін зробив уже класну річ щодо доступності та безбар’єрності, – розповів Ірванець, – у нас до цього фільму був аудіосупровід для незрячих. Він був не в усіх. Ми його під’єднували і запрошували людей. Одна співробітниця написала перебіг дії. Там, де важко орієнтуватись по діалогах. Акторка Ольга Рибчук це начитала. Ти в одне вухо вставляєш навушник і тобі переказували фільм».

Зокрема, для зйомок деяких епізодів були запрошені незрячі актори: «Вони там були з поводирями, з асистентами, – зазначив він, – я з ними познайомився. Там були такі класні люди, веселі, дотепні. Тоді вони були вбрані, фактично, як жебраки. В лахміття, як тодішні кобзарі».

За словами Ірванця, питання щодо доступності таких закладів культури, як кінотеатри, може вирішитися на державному рівні: « Це має бути або ціла державна програма, або кожен фільм має мати окреме фінансування та виготовляти таке аудіо, – зауважив він, – я думаю, це можливо. І це дійсно цікаво. Ряди, крісла – вони це обмацували. Ми їх бодай познайомили з кінотеатром. Але я сам не готовий робити якісь кроки, хоча я можу дати свій підпис. Мистецтво має представляти людей з інвалідністю як людей. Я за максимальну лібералізацію суспільного простору. Я це толерую».

Варто зазначити, що зустріч відбулася в межах фестивалю «Інклюзіон», присвяченого питанням безбар’єрності та доступності. Цього року активісти приділятимуть увагу музеям та іншим культурним просторам, які вони перевірятимуть на доступність для людей з інвалідністю.

comments powered by HyperComments