Харківські активісти долучилися до захисту пам’яток міста

Юлія Гуш  |  Середа, 27 грудня 2017, 15:03
Харків доєднався до національного проекту «Сntrl+S. Закон на захисті культурної спадщини України».
Харківські активісти долучилися до захисту пам’яток міста

Загалом, даний проект в першу чергу присвячений вивченню чинного законодавства стосовно збереження культурних та історичних пам’яток України. В його межах експерти намагаються зрозуміти, як в Україні склалася така ситуація, коли культурні та історичні пам’ятки просто руйнуються.

Сам проект складається з двох частин. Зокрема, в його межах відбудуться зйомки документального фільму, присвяченого проблемам збереження архітектурної спадщини. Вони проходили в десяти містах України – Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Ужгороді, Івано-Франківську, Львові, Одесі, Полтаві і Тростянці.

«Він складається з інтерв’ю за участі експертів, фахівців та представників влади, громадських активістів, які частіше за всіх б’ють на сполох коли щось руйнується, – розповіла Олена Рофе-Бекетова, керівниця проекту, – там є об’єкти, які звертають на себе увагу тим, що доведені до такого стану, що вже руйнуються. Є такі, що до кінця проекту можуть бути знищеними».

Також в проекті є юридична складова. Яка, за словами Олени Купиної, юристки проекту, містить два напрямки. Перший має стосунок до вивчення нормативно-правових актів. Другий – до збору найбільш яскравих прикладів порушення чинного законодавства стосовно утримання пам’яток.

«Проблеми культурної спадщини – це не тільки нерозуміння важливості збереження пам’ятників архітектури, – зазначила Олена Рофе-Бекетова, – це в багато чому проблема корупційна. Справа в тому, що і виведення з-під охоронного номеру, і спроба використання землі, і схема, за якою будівля потрапляє під приватну власність – це все може стати причиною для появи корупційної складової. Ідея проекту полягає в тому, що ми хочемо зупини руйнування пам’яток культурної спадщини через присікання тих моментів, які провокують корупцію».

За словами організаторки проекту, нерідко в таких ситуаціях виникає конфлікт інтересів між тими, хто бажає зберегти пам’ятки, і тими, хто просто хоче розширити власний бізнес. Тому завдання учасників – виявити ті моменти, які породжують конфлікти та провокують корупційну складову. Так вони згодом зможуть висунути Верховній раді власні пропозиції щодо того, як можна усунути «сірі зони» з чинного законодавства.

comments powered by HyperComments