Харків’янам розповіли про ризики, які їх чекають під час Водохрещі

Юлія Гуш  |  Середа, 17 січня 2018, 15:32
19 січня чимало харків’ян долучаться до водохресного купання. Проте щоб не наразитися на небезпеку, їм слід дотримуватися правил безпеки.
Харків’янам розповіли про ризики, які їх чекають під час Водохрещі

За словами Сергія Колосовського, начальника управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в Харківській області, останнім часом водохресне купання стало дуже популярним. Тому на всіх водоймах, де проходитимуть офіційні заходи, будуть встановлені пости зі співробітники ДСНС, а в місцях масового скупчення людей буде присутня і рятувальна техніка. На сьогоднішній день в місті та області утворено 105 таких постів, де чергуватимуть більше 480 рятувальників з більш ніж 60 одиницями техніки.

«На сьогоднішній момент погода не сприяє утворенню міцного льоду, – розповів Сергій Колосовський, – зараз він менше 5 сантиметрів. Це свідчить про те, що навколо однієї людини має бути дистанція в 5 метрів. Потрібно обов’язково уникати масового скупчення на льоду. Бажано, щоб вхід безпосередньо був або по твердому мосту, або просто з берега. Коли люди занурюються, варто старатися не нахилятися вперед, щоб не підсковзнутися та не піти під лід. Адже пробити навіть найтонший лід дуже важко».

Також всім охочим зануритися в крижану воду варто адекватно оцінювати власні можливості та стан здоров‘я, а також вважати на наявність тих чи інших захворювань. Про те, як можна вберегтися від серйозних проблем, розповів директор Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Віктор Забашта.

«Звичайно, загартування – це річ дуже добра, – зазначив він – але я хочу сказати, що це корисно для цілком здорових людей. Ті, що страждають на захворювання, повинні зрозуміти що це стрес для організму. Дуже велике навантаження. Тому підходити до цього слід обережно. Що викликає під час занурення у воду? В першу чергу спазм судин, всього тіла. Навантаження на серце зростає і виникає ризик погіршення стану. Якщо це ішемічна хвороба серця, то може бути напад стенокардії чи навіть інфаркт».

Загалом, таке купання може мати негативні наслідки для людей, які перенесли інфекційні хвороби, страждають на цукровий діабет, хвороби очей, дихальних шляхів, шкіри, сечостатевої системи. Особливо обережно до цього слід підходити людям похилого віку та дітям. Віктор Забашта радить до занурення в ополонку 2-3 години уникати їжі. Звісно, неможна вживати алкогольні напої. Після купання необхідно вдягти теплий, сухий одяг та випити гарячого чаю. За його словами, водохресне купання може бути корисним лишень у тому випадку, якщо до нього підходити з усією відповідальністю.

comments powered by HyperComments