Харківські краєзнавці створили інтерактивну Мапу музеїв Харківщини

Вівторок, 3 квітня 2018, 09:33
Місцеві активісти планують провести у Харкові7-й всеукраїнський форум «Патріотичні екскурсії Україною».
Харківські краєзнавці створили інтерактивну Мапу музеїв Харківщини

Про це на засіданні Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при ХОГА повідомила харківський волонтер та громадський діяч Вікторія Склярова.

Вона розповіла про ініціативу громадських активістів-краєзнавців–навчальний  семінар «Маркер українства на історико-краєзнавчій мапі Харківщини». Окрім істориків, які приїхали з різних районів Харківської області, у заході також взяли участь журналісти, бібліотекарі, екскурсоводи, гіди з різних міст та областей України,харківські студенти-історики, студенти-музеєзнавці та інша молодь, в тому числі, й харківські пластуни.

Перший день семінару розпочавсязчотирьохгодинноїекскурсії «Харків як українське місто» за назвою, взятою у Ігоря Левицького.        

«Після того ми всі направились до санаторно-курортного центру «Березівські мінеральні води», де їх чекав вітальний концерт українського хору «Водограй», – розповідає В. Склярова. –Під час лекції В’ячеслава Труша – історика з Лозової, що є членом історичного клубу імені Дмитра Іваницького «Холодний яр», учасники семінару дізнались про національно-визвольний рух на Харківщині під час більшовицької революції в 1917-1921 роках. Також в перший день вихователь Ірина Маркевич розповіла  про особливості націонал-патріотичного виховання молоді організації «Пласт». Надбання організації демонстрували, власне, двоє пластунів, один з яких взяв участь у подальшій роботі нашого семінару».

Другий день розпочався з майстер-класу В. Склярової «Особливості проведення музейних та вуличних екскурсій для гостей з інклюзії», співавтором якого був уродженець Запоріжжя Дмитро Крук– незряча людина, що брала участь у підготовці т.з. «Екскурсій без обмежень». Одна з них мала назву «Будити словом», друга– «Україна – шлях Незалежності: від Площі Незалежності до Майдану Конституції». Це абсолютно новий тренд, і учасники, екскурсоводи з усіх міст України, які були присутні на нашому навчальному семінарі, виявили бажання заздалегідь взяти участь, тобто прослухати цей майстер-клас. Пані Склярова вважає, що в подальшому йоготреба тиражувати в інші міста України і планує офіційно зареєструвати харківський осередок «Історико-патріотичних екскурсій Україною».

Учасники семінару пройшли практичне навчання, як готувати і проводити екскурсії патріотичного спрямування, а також презентували напрацьовані (заздалегідь і під час навчання) маршрути патріотичних екскурсій, пов’язаних з їхніми рідними місцями. Поділившись на чотири групи – «Схід», «Південь», «Захід» та «Харків» учасники заходу розробляли маршрути, виходячи зі свого власного досвіду. Цікаво, що в цьому взяв активну участь, наприклад, історик Лесь Ісаєв, який подарував активістам  свою нову книгу «Приоскілля козацьке», яка оповідає про козацьку минувшину українського Приоскілля, тобто територію сучасних Ізюмського, Борівського, Куп'янського та Дворічанського районів Харківської області в XVI-XVIII століттях.

«Ми дуже дотичні до теми патріотичного виховання, добре знайомі з Лесем Ісаєвим, його сфера науково зацікавила, в ній досліджено слобідське козацтво, український національно-визвольний рух, голодомори і якісь подібні теми. Також взяв участь відомий у Харкові дельтапланерист Леонід Щибря. Також були гості з інших міст –гостя з Полтави, наприклад представила прекрасну екскурсію, присвячену життєдіяльності Симона Петлюрі та його боротьбі за Незалежність України», – каже В.Склярова.

Останній день організатори присвятили екскурсії західною частиною Харківщини та  вшанували пам'ять відомого кобзаря та громадського діяча Івана Іовича Кучугури-Кучеренка і його соратників. Відвідавши місцевий храм святого Миколая Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) учасники семінару дізналися від парафіян деякі нюанси героїчного села Мурафа. А після екскурсії історико-художнім музеєм – обговорили з керівництвом музею необхідність проведення навчального заходу «Особливі потреби інклюзивних відвідувачів. Як зробити музей доступним?».

«Нажаль, наші музеї на Харківщині ще не готові приймати гостей з особливостями фізичного розвитку, тому це дуже важливо –підняти цю планку. І саме метою такої роботи з музеями є видання мапи музеїв Харкова, яку ми презентували на підсумковій нашій зустрічі після екскурсії по області. Окрім нанесених 7 найважливіших, на наш погляд, музеїв Харкова з описом кожного музею, є можливість для розвитку нашої ініціативи – додавання інформації в онлайн про можливості роботи музеїв саме з певними категоріями людей, в тому числі, дітей і осіб з проблемами здоров’я», – повідомила Вікторія Склярова.

Щодо відгуків учасників, наприклад, студент економічного університету імені Семена Кузнеця Ярослав Бакат написав: «За допомогою набутих навичок і знань надаватиму просвітницьку інформацію про наш край і місця, пов’язані з українською історією». Журналіст з міста Рівного Валентина Ковач пише: «Почули невідоме про Сковороду, побували біля театру Березіль, будинку Просвіти». До речі ми зайшли з учасниками до будинку Просвіти, згадавши, що незабаром буде відзначатись 150 років цій організації,і тому ми в Харкові її відроджуємо. Далі пише пані Валентина: «…Біля пам’ятника репресованим кобзарям ми слухали ліру Довжинського, почули та побачили Харків український. Ірині Маркевич дякую за презентацію станиці Пласту. Потім ми уявно вийшли за межі Харкова….». Учасник Дмитро Крупкапише: «Дуже сподіваюся, що скоро експозицію оглянути буде можна не тільки тут, а й в інших музеях, які оглядають незрячі люди експозиції. Досвід екскурсій без обмежень, вуличних та музейних має поширитися в усі міста. Харківщина цікава і патріотична».

«Тобто ми міняємо в Україні імідж нашої області і це, по-моєму, дуже важливо. Сподіваюся, далі буде», – підсумувала Склярова.

comments powered by HyperComments