Унікальну Шарівську садибу, яка була занедбана десятки років, реконструюють — Світлична

Четвер, 14 червня 2018, 13:30
За словами голови ХОДА, у поточному році відбудеться реконструкція даху, комунікацій, вхідної групи й оранжереї.
Унікальну Шарівську садибу, яка була занедбана десятки років, реконструюють — Світлична

Юлія Світлична розповіла про те, як буде проходити реконструкція палацово-паркового комплексу «Садиба» в селі Шарівка Богодухівського району. За її совами, це архітектурна пам'ятка, яка, незважаючи на свою унікальність, десятки років перебувала в занедбаному стані. Ремонтні роботи стартують у поточному році. На сесії обласної ради вже була ухвалена програма збереження архітектурної спадщини. Даний документ дозволить як залучити кошти з обласного бюджету, так і міжнародну допомогу. 

На обласні кошти буде розроблена вся необхідна документація, будуть проведені такі першочергові відновлювальні роботи, як ремонт покрівлі та інженерних мереж палацу. Згодом Юлія Світлична написала на своїй сторінці в мережі "Фейсбук", що сумісно  із німецькими партнерами з ВАSF SE та авторами проекту «Знайдено в Україні» було вирішено питання щодо фінансування таких першочергових невідкладних робіт. До них було віднесено  ремонт інженерних комунікацій та покрівлі, початок реставрації об’єктів вхідної групи, відновлення оранжерейного комплексу. Роботи проходитимуть також за підтримки спонсорів та громадських організацій-партнерів. 

"Шарівський замок. Видатна пам’ятка архітектури занедбана і забута протягом десятирічь. Але, сьогодні важливий день... Як і обіцяли, починаємо відновлення! Налаштовані рішуче, — написала Світлична, — Безумовно, це лише початок. Процес важкий, потребує вірних рішень, значного фінансування та часу. Але, ця важлива справа вже розпочата. І ми обов'язково це зробимо!".  

У свою чергу керівник  продажу компанії BASF в Україні Андрій Касьян заявив, що на реставрацію вхідної групи Шарівського палацу та оранжерейного комплексу компанія буде перераховувати 25 грн з кожного проданого літру інноваційного засобу захисту соняшника Архітект™. 

Зокрема, активісти проектів «12 вартових» та «Знайдено в Україні» також знайшли спонсорів для реконструкції «Садиби». За словами авторки проектів Лали Тарапакіної, Шарівка є замком унікальної колаборації. Свого часу його заснував український козацький сотник. Наступні власники продовжували дбати про садибу. Наприклад, Ольховські, ще одні її власники, розбили тут приголомшливий дендропарк. 

comments powered by HyperComments