Депутати Харківської міської ради 16 разів заявляли про конфлікт інтересів під час квітневої сесії

Вівторок, 14 травня 2019, 10:16
Приватні та ділові зв'язки депутатів можуть впливати на прийняття рішень органами місцевого самоврядування. Щоб уникнути прямого впливу потенційно зацікавлених сторін, депутат під час голосування за питання, які прямо стосуються його бізнесу чи приватного життя, декларує конфлікт інтересів.
Депутати Харківської міської ради 16 разів заявляли про конфлікт інтересів під час квітневої сесії

Згідно зі статтею 35 Закону України “Про запобігання корупції" у разі виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів міський голова, секретар або депутат зобов’язаний озвучити заяву про наявний конфлікт інтересів та утриматись від голосування та прийняття рішення з цього питання.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала у кого з депутатів найчастіше виникав конфлікт інтересів та стосовно яких питань. Під час 26-ої сесії Харківської міської ради, що відбулась 17 квітня 2018 року, про конфлікт інтересів заявили 9 представників фракції «За Харків, за Відродження», та 1 представник фракції «Об`єднання Самопоміч». Найчастіше про конфлікт інтересів повідомляв Валерій Арутюнов – 5 рази.

Валерій Арутюнов повідомляв про конфлікт інтересів, що стосувався його керуючої посади у АТ «Трест «Житлобуд-1». Депутат є головою правління. Так, під час розгляду питання «Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою для будівництва, експлуатації та обслуговування об'єктів» Валерій Арутюнов заявив про конфлікт інтересів, адже розглядався дозвіл дозвіл на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок зі зміною цільового призначення земельних ділянок по вул. Клочківській для Житлобуду-1. Віктор Кітанін також заявив про конфлікт інтересів під час розгляду цього ж питання, тому що наразі депутат займає керівну посаду в ТДВ «Житлобуд-2», якому погодили технічну документацію із землеустрою щодо поділу земельної ділянки по просп. Петра Григоренка, 2-Ж.

Під час розгляду питання «Про надання земельних ділянок для будівництва, експлуатації та обслуговування об'єктів, припинення права користування земельними ділянками», про конфлікт інтересів знову заявив Валерій Арутюнов, адже АТ «Трест Житлобуд-1» надавалась земельна ділянка по просп. Московському (між вул. Дванадцятого Квітня та просп. Індустріальним) до 17.04.2022. Також про конфлікт інтересів заявив Станіслав Косінов. 

Валерій Арутюнов знову оголосив про конфлікт інтересів та не голосував за питання «Про надання юридичним та фізичним особам дозволу на розроблення документації із землеустрою для експлуатації та обслуговування будівель і споруд», тому що для АТ «Трест Житлобуд-1» затверджувалась технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за рахунок земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення для експлуатації і обслуговування адміністративних, господарчих та допоміжних будівель і споруд по вул. Великій Панасівській, 197. Тарас Сітенко також оголосив про конфлікт інтересів, адже Приватне акціонерне товариство «Проектно-Конструкторський Технологічний Експериментальний Інститут Машинобудування», у якого депутат винаймав офіс – отримав згоду на на відновлення меж земельної ділянки комунальної власності для експлуатації та обслуговування адміністративних, виробничих та допоміжних будівель і споруд по просп. Ювілейному, 56.

Вчетверте про конфлікт інтересів заявив Валерій Арутюнов під час розгляду питання «Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд» який Затверджував проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки комунальної власності зі зміною цільового призначення з «для іншої комерційної діяльності» на «для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств» для експлуатації та обслуговування адміністративної будівлі по вул. Алчевських, 32-Г для АТ «Трест Житлобуд-1».

Андрій Бондаренко та Олександр Лобановський оголосили про конфлікт інтересів, тому що вони є співзасновниками ТОВ «Добровіт», якому надано в оренду строком до 01.05.2024 земельну ділянку комунальної власності за рахунок земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення для експлуатації та обслуговування гостьової парковки торговельного комплексу по просп. Героїв Сталінграду, 136/8. Надія Ільєнко заявила про конфлікт інтересів, тому що для неї затвердили проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки за рахунок земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення для експлуатації та обслуговування гаражних боксів - №322, 323, 327, 2-328 по вул. Танкопія, 16-Б. Про конфлікт інтересів також заявив її чоловік – В’ячеслав Ільєнко. Олександр Лобановський знову оголосив конфлікт інтересів під час розгляду питання «Про продаж земельних ділянок юридичним та фізичним особам».

За питання «Про комунальну власність» через конфлікт інтересів не голосували Валерій Арутюнов та Віктор Кітанін через перехід об’єктів нерухомості, що належали АТ «Трест Житлобуд-1» та ТДВ «Житлобуд-2» до комунальної власності міста.
Через конфлікт інтересів утримався від голосування за питання «Про внесення змін до рішення 23 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 28.11.2018 № 1317/18 «Про передачу в оренду цілісного майнового комплексу Роганської філії комунального підприємства «Харківські теплові мережі» Олександр Кочеров, який є керівником цієї філії. 

Також про конфлікт інтересів заявляла Тетяна Поздєєва, коли розглядалось питання «Про внесення змін до кошторису витрат на виконання Комплексної міської програми розвитку культури в місті Харкові на 2017-2021 роки за рахунок коштів бюджету міста Харкова на 2019 рік», адже виділялись кошти на роботу КП «Центральний парк культури та відпочинку ім. М. Горького», керівником якого є її син Дмитро.

Питання конфлікту інтересів є скоріш етичною нормою поведінки, коли депутати свідомо не голосують за ті питання, які можуть стосуватись їх особистого бізнесу, майна чи інтересів родичів. Це регулюється українським законодавством. На місцевому рівні наявність великої кількості конфліктів інтересів депутатів під час прийняття рішень місцевою радою, може свідчити про ймовірну наближеність діяльності, бізнесу депутатів до порядку денного ради.

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Харківській області звертайтесь до: Харківського представництва ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА», kharkiv@opora.org.ua.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Харків за реалізацію ініціативи відповідає Харківське представництво ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА».

comments powered by HyperComments