В українській частині найбільшого міжнародного фотоконкурсу обрали найкраще фото Харківської області 2019 року

Четвер, 28 листопада 2019, 09:29
Переможцем номінації «Найкраща фотографія Харківської області 2019» в українській частині найбільшого у світі міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» стала світлина Успенського собору, розташованого у Харкові. Автором фото є Вадим Постернак.
В українській частині найбільшого міжнародного фотоконкурсу обрали найкраще фото Харківської області 2019 року

Собор заснований у середині XVII століття, а сучасна будівля зведена у 1771—1777 роках за кошти духовенства і харків’ян. Дзвіниця собору — Олександрівська — висотою 89,5 метрів, на час зведення (у середині XIX століття) була однією із найвищих у Російській імперії, а тепер — одна із найвищих в Україні.

«Вдала, продумана та вивірена композиція, гарне освітлення та кольори, "жива" та динамічна за рахунок фонтану та людей. Емоційно світле та привабливе фото, гарна презентація пам’ятки у середовищі», — прокоментувала світлину членкиня журі, фотографиня і мандрівниця Наталія Шестакова.

Минулорічним переможцем Харківської області стала фотографія Спаської церкви Краснокутського району.

Завдання конкурсу «Вікі любить пам’ятки» – зібрати фотографії усіх пам’яток культурної спадщини світу під вільною ліцензією для ілюстрування ними Вікіпедії – вільної енциклопедії, яку щодня переглядають мільйони людей з усього світу. А також привернути увагу українців до культурної спадщини, пізнати забуті чи маловідомі сторінки своєї історії.

Всього у списку пам’яток Харківської області 4821 об’єкт культурної спадщини. За вісім років проведення конкурсу сфотографовано лише 32% з них – 1619 пам’яток. У 2019 році конкурсанти сфотографували 554 об’єкти з Харківщини і завантажили 2619 їхніх світлин. За перемогу у номінації на найкращу світлину Харківської області змагались 34 автори, а всього за вісім років конкурсу таких було – 241.

Для довідки: «Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) — міжнародний фотоконкурс пам’яток культурної спадщини, метою якого є зібрати світлини для ілюстрування статей у Вікіпедії, Вікімандрах та інших вікіпроектах. За цей час було зібрано майже 2 мільйони зображень.  Конкурс проводиться у понад 50 країнах світу регіональними відділеннями Фонду Вікімедіа та волонтерами спільноти Вікімедіа, в тому числі в Україні — громадською організацією Вікімедіа Україна В Україні цього року проходив восьмий раз. Загалом протягом 2012—2019 років у рамках конкурсу було завантажено понад 280 тисяч світлин українських пам’яток, сфотографовано майже 35 тисяч пам’яток із території України (39%), взяло участь майже 3500 осіб (від аматорів до професіоналів). Фотографії за всі роки конкурсу знаходяться у вільному доступі, ви можете переглянути їх і використати на умовах вільної ліцензії CC BY-SA.

Громадська організація «Вікімедіа Україна» є регіональним відділенням «Фонду Вікімедіа» в Україні, і займається популяризацією вікіпроєктів «Фонду Вікімедіа», найвідомішим серед яких є Вікіпедія, залученням до Вікіпедії нових знань і користувачів та розвитком вікіспільноти в Україні.

comments powered by HyperComments