За вісім років громади Харківщини успішно впровадили 1746 мініпроєктів

Субота, 18 січня 2020, 16:41
З метою сприяння територіальним громадам сіл, селищ, міст Харківської області у вирішенні місцевих проблем соціально-економічного характеру, створення умов для підвищення активності громад, відповідно до Комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області» починаючи з 2012 року проводиться обласний конкурс мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє».
За вісім років громади Харківщини успішно впровадили 1746 мініпроєктів

В основу Положення про проведення конкурсу покладена європейська практика проєкту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

У 2014 році Харківську обласну раду було нагороджено Спеціальною відзнакою Ради Європи та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за впровадження на території регіону однієї з кращих практик у тематиці «Влада та громада: інформування, діалог, участь» – обласного конкурсу мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє».

Мета Конкурсу – підтримка громадських ініціатив та сприяння територіальним громадам у комплексному розв’язанні місцевих проблем соціально-економічного характеру.

Щорічно територіальні громади області активно приймають участь в обласному конкурсі мініпроєктів «Разом в майбутнє», за цей період до Конкурсного комітету надійшло 5880 проєктних заявок.

За 8 років успішної роботи впроваджено 1746 мініпроєктів у різних сферах життєдіяльності громад – це ремонтні роботи та заходи по енергозбереженню в приміщеннях соціальної сфери, покращення водопостачання та якості води, благоустрою територій, придбання сучасного обладнання для шкіл, дитячих садочків, сільських амбулаторій та ФАПів. Багато проєктів спрямовані на відродження культури, спорту та дитячого дозвілля.

На реалізацію мініпроєктів спрямовано 297,3 млн гривень, з яких частка:

  • обласного бюджету 145,3 млн грн (50% співфінансування);
  • місцевих бюджетів – 133,4 млн грн (44%);
  • фінансовий внесок конкурсантів -15 млн грн (5%);
  • приватних партнерів (місцевий бізнес) – 3,6 млн грн (1%).

У цьому році, відповідно оновленого Положення про порядок проведення обласного конкурсу мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє», затвердженого рішенням обласної ради від 05 грудня 2019 року № 1123-VIІ (ХХІІ сесія VІІ скликання) (посилання) буде проведений дев’ятий обласний конкурс мініпроєктів «Разом в майбутнє».

 

comments powered by HyperComments