Харківський екододаток для реюза і тих, хто сортує і переробляє вторсировину, запрацював на повну

Четвер, 30 січня 2020, 12:11
Безкоштовний мобільний екододаток Clewo, який створили харківські програмісти, доступний для завантаження в App Store і Play Market для пристроїв на Android та iOS. Clewo — це цифровий помічник в сортуванні, пошуку і переробці відходів, а також в обміні добрих, але вже непотрібних речей для повторного використання (реюз).
Харківський екододаток для реюза і тих, хто сортує і переробляє вторсировину, запрацював на повну

Перед виходом додатку розробники провели бета-тест, для участі в якому зареєструвалися понад 500 користувачів з усієї Україні. Найбільш активними містами під час тестування виявилися Харків, Дніпро, Київ, Херсон, Івано-Франківськ та Краматорськ. Під час тестування перевірили розміщення об'єктів, комунікацію між користувачами і завершення «угод». Після офіційного виходу додатку Харків залишається одним з міст-лідерів по кількості об’яв та користувачів. Автори Clewo кажуть, що в цьому заслуга місцевої екоспільноти, яка підтримала цифровий спосіб піклуватися про навколишнє середовище.

«Дуже важливо, що нам вдалося знайти Clewo застосування, про яке ми спочатку не думали — реюз, — зізнається Єгор Куц. — Хтось вважає, що це просто хороший спосіб заощадити і знаходити потрібні тобі речі безкоштовно. Ми ж думаємо, що кожна річ, віддана на реюз, не потрапляє на звалища, а продовжує служити людям».

Популярність реюза зростає постійно: тільки одна харківська Facebook-група для обміну непотрібних речей за три місяці виросла з 4 до 5 тисяч активних учасників. Таких груп реюзу або “віддам даром” — десятки по всій країні, кажуть розробники.

“Тестування й постійне спілкування з екоактивістами і користувачами допомогли нам зробити Clewo зручним. Ми переробили інтерфейс, щоб зменшити кількість кліків для найчастіших дій, розширили функціонал особистого кабінету, дали користувачам можливість додавати пункти прийому на карту, побудувати маршрут до викладеного об'єкта або пункту прийому”, — пояснює один з розробників Єгор Куц. У Clewo, кажуть розробники, всі основні функції для звичайних користувачів будуть завжди залишатися безкоштовними.

Вся команда Clewo складається з п'яти людей: Єгор Куц, Олександр Герасимов, Ігор Чепурний, Дмитро Глазунов і Олег Бородай. Створенням екододатку вони займалися у вільний від основної роботи час.

Принцип Clewo простий, нагадують розробники: один користувач сортує вторсировину, фотографує і викладає в додаток якийсь об'єкт. Інший користувач займається переробкою вторсировини або просто перевезенням — він бачить в додатку цікавий для нього об'єкт, зв'язується з першим користувачем і вивозить вторсировину. Те ж стосується реюзу — хтось викладає вже непотрібну річ в систему, а інший користувач її забирає. Також на карту можна додавати пункти прийому скла, пластику, макулатури — їх будуть бачити всі користувачі.

На думку розробників, додаток буде цікавий екоактивістам, свідомим споживачам, менеджерам офісів і ресторанів, переробникам і перевізникам вторсировини.

“Фундамент успіху Clewo — кількість користувачів. Тому зараз найважливіше, щоб про програму дізналося якомога більше людей. Зі свого боку ми будемо продовжувати працювати над додатком постійно, щоб він ставав все більш стабільним і комфортним для користувачів. А вони допоможуть знайти йому все нові і нові області застосування, — каже Єгор Куц. — І якщо все вийде, ніщо не завадить Clewo вийти за межі України. Проблеми екології не мають кордонів, і їх рішення — теж”.

Сайт Clewo

Сторінка Clewo у Facebook

Сторінка Clewo в Instagram

Канал Clewo у Telegram

comments powered by HyperComments