Понад 65 днів на передовій. Військових не пускають на ротацію

Ніна Жаровська  |  Неділя, 28 грудня 2014, 22:23
Понад 60 днів на передовій несуть службу солдати в селі Кримське. Керівництво обіцяло їм відпустку до Нового року. Проте в призначений раніше день від'їзду військові дістали наказ розпакувати речі й залишитись на позиціях.
Понад 65 днів  на передовій. Військових не пускають на ротацію

Село із курортною назвою Кримське знаходиться на Луганщині. Дороги сюди перекриті військовими. Менше ніж за кілометр від крайньої точки села стоять бойовики, які щодня атакують українських військових.

Андрій Костюк, молодший лейтенант: «Їх дуже сильно обстрілювали на початку, коли вони тут окопувались. Я не попав, а вони розкажуть. Усе що ви бачили на полі – ось ці ями і вирви – це все стріляли по них».

Укриття від артилерії військові спочатку рили без техніки.

Олександр Лупул, солдат із 24 ОМБр: «Ми приїхали під обстріли, вночі. Ми собі рили окопи спочатку. Рили їх вручну лопатами. Окопними мінами взривали тут, вигрібали, потим знову рили. Нарешті через декілька днів привези брьовна ось ці. Ми накрили».

Проте сховатись від обстрілів вдається не завжди. Найбільше втрат у 12 роти серед військових, що тримали першу лінію оборони. З 25 чоловік - четверо загиблих.

Олег Хлопан, 12 рота 4 батальйону 24 ОМБр: «Так в основному два-три рази на день обстріляють і все. А це бувало, що цілу ніч могли не спати. Сідали на цьому, там діжурна зміна і тільки слухаємо і молимось богу, щоб сюди нічого не залетіло. Шо не міни – то десь травма якась. Палець відірвало з АГС-а людині три пальця. Діма у нас такий був – десь тиждень назад йому попало в голову осколком – якраз в цьому окопі де ви знімали.Сєржант у нас - бігли в окоп, почався обстріл – зломав ногу, то його позавчора вивезли. Все вже зараз лишилось пару чоловік, то вже так і досиджуємо».

Взвод, де служить Олег, провів на передовій понад 60 днів. Їх обіцяли відправити додому цього тижня. Військові вже зібрали речі, проте в останній момент вище керівництво дало наказ затриматись на позиціях. Солдати ж сподіваються, що до Нового року таки потраплять додому.

comments powered by HyperComments