В прагненні до інтеграції в ЄС Україні слід намагатися не повторювати помилок Латвії - посол

П'ятниця, 25 травня 2018, 10:05
33% жителів Харкова підтримують євроінтеграцію, натомість майже 50% - виступають проти.
В прагненні до інтеграції в ЄС Україні слід намагатися не повторювати помилок Латвії - посол

Про це розповіли представники аналітичного центру «Нова Європа» під час публічної дискусії «Харківський вимір євроінтеграції», яка відбулася в Харкові і, за оцінками учасників, була дуже вдалою через представленість серед спікерів різних груп та позицій - від оптимістичних до критичних.

 «Існує два Харкова: один, який розуміє, що таке євроінтеграція, та другий, що не розуміє цього, каже Олександра Щукіна, з громадського руху «Чесно». - Представники громадськості, які розуміють сенс євроінтеграції, мають допомогти в цьому аспекті іншим». За думкою громадського активіста, в основному мешканці Харкова не розуміють сенс євроінтеграції через неосвіченість, проте місцева влада це використовує у своїх інтересах.

Відкриваючи дискусію, посол Латвії в Україні Юріс Пойканс (Juris Poikāns) поділився досвідом євроінтеграції Латвії та відверто висвітлив виклики, що стоятимуть і перед нашою економікою та суспільством (чим підкорив студентську молодь).


За його словами, головними аргументами прагнення Латвії на вступ до Євросоюзу були: забезпечення національної безпеки, необхідність підвищення рівня життя населення та повернення до європейського цивілізаційного простору.

"Моя остання мрія - щоб Україна стала членом Євросоюзу. Межі Латвії сьогодні охороняє військовий контингент НАТО, представлений 7 державами. Це всього 1200 солдатів - цифра, звичайно, символічна. Але я бажаю Україні, щоб і Ваші кордону колись охороняли такі країни, як наша. Рано чи пізно це трапиться - я вірю. Втім, ми і сьогодні робимо все, щоб ви зберегли свою свободу. Почуття свободи - це найголовніше, і я не хочу, щоб мої діти бачили російські танки ", каже Юріс Пойканс.

За даними латвійського посла, росіян у Латвії не так багато - всього 5%.

«Ми всім дали громадянство, тому вони відчувають себе, як вдома. І ви завжди повинні бути разом, хоча Кремль готовий зробити все, щоб ви один одного знищили», - вважає він.

З ним погоджується його колега з Прибалтики, депутат литовського Сейму та колишній посол Литви в США Жигімантас Павіліоніс (Žygimantas Pavilionis), який зазначає, що почуття безпеки для балтійських країн було найголовнішим аргументом для вступу до Європейського Союзу та НАТО.

«На фоні російської агресії Україна повинна зберігати внутрішню єдність, - каже він. - Україні слід нормалізувати відносини з усіма своїми сусідами, які є членами Євросоюзу

До негативних наслідківі від вступу Латвії до Євросоюзу Юріс Пойканс відніс деіндустріалізацію та міграцію населення до більш заможних країн ЄС.

«Втім в Україні й без вступу до Євросоюзу населення мігрує до більш заможних країн ЄС, зокрема до Польщі, - продовжує він. – Також ваша країна, як і Латвія, забагато втратила, закриваючи підприємства важкої промисловості. Україні слід намагатися зберегти власну промисловість, не повторюючи помилок Латвії», - впевнений Юріс Пойканс.

Дмитро Булах, співголова ради Харківської реформаторської коаліції, депутат Харківської обласної ради впевнений: Харків від євроінтеграції може отримати тільки плюси, адже усіх втрат, які він міг зазнати під час євроінтеграції, він вже отримав у 2014 році

«Наші опоненти вже гірше нам не зроблять. Коли Росія заявляла, що ми проти євроінтеграції - це було лукавство. Як тільки ми до цього підійшли, відразу почалася війна. Їм було вигідно спекулювати на цьому. Проблема України в тому, що ми занадто затягнули свій геополітичний вибір. Якщо б наші уряди, взявши приклад з балтійських країн, рішуче проводили реформи і курс на вступ до ЄС та НАТО з 1991 року, то зараз у нас би війни не було. Ми хотіли бути всюди. У підсумку - втратили частину своєї території через нерішучість та відсутність відповідального політичного лідерства. Натомість у 2014-15 роках у Харкові була значно вище підтримка євроатлантичного курсу України, ніж зараз. Оскільки влада знову не змогла провести ті реформи, які від неї чекали», - каже депутат облради.

 

 

comments powered by HyperComments