У Генеральної прокуратури Румунії немає часу на опозицію. Вона переслідує комуністичних катів

Субота, 26 жовтня 2013, 12:26
Досить моторний для своїх 85 років Іон Фічіор спробував уникнути журналістів, що зібралися біля Генеральної прокуратури Румунії, в той день, коли прокуратура вирішила порушити проти нього кримінальну справу за вчинення геноциду.
У Генеральної прокуратури Румунії немає часу на опозицію. Вона переслідує комуністичних катів

Іон Фічіор заперечує показання і докази, зібрані слідчими Інституту з розслідування комуністичних злочинів і пам'яті румунського вигнання. Проте докази підтверджують скоєні Іоном Фічіором жахи та страхіття, коли він був  начальником табору. Виявлено, що з 1958  по 1963 роки, коли Фічіор служив заступником начальника виправно-трудової колонії у Періправі (де утримували близько 2 тисяч в‘язнів), він піддавав різним формам тортур політв'язнів. Методи варіювали від позбавлення продуктів харчування і ліків до неймовірних мук. Такі методи були застосовані, згідно доказам Інституту, проти 103-х "контрреволюціонерів", як називали в той час опозиціонерів комуністичного режиму. Всі вони загинули. Методи, застосовані Іоном Фічором, як  вважають прокурори, були спрямовані на фізичне знищення політв'язнів. 

 

Близько 20 колишніх в'язнів  залишилися в живих і за допомогою їх свідчень було порушено кримінальну справу проти Іона Фічіора. Він є лише одним із сотні мучителів, яких комуністичний режим, встановлений в 1945 році,  використовував у масштабній операції з ліквідації професійних та інтелектуальних еліт в Румунії, сказав президент Асоціації колишніх політв'язнів і вцілілих в’язнів у Періправі Октав Бжоза: "Для нас це трохи пізно. Більшість з нас простили наших катів. Там комуністи відправили все, що країна мала найсправедливіше, найморальніше, найбільш професійно підготовлених, щоб були знищеними. Багато  з нас загинули там. Таких, як Фічіор і Вішінеску було сотні в цій країні, не думайте, що тільки двоє".

Ніколає та Єлена Чаушеску - керівники комуністичної Румунії. 25 грудня 1989 р. вони

розстріляні солдатами національної армії. Військовий трибунал над ними тривав 1 годину

//www.istpravda.com.ua

 

Александру Вішінеску, колишній начальник  в'язниці у Римніку-Серат, де були ув’язненими відомі політичні діячі,  відкрив список катів, проти яких Генеральна прокуратура Румунії порушила слідство за фактом вчинення геноциду.

Звинувачення проти Іона Фічіора - це лише друга кримінальна справа щодо злочинів комунізму з часу повалення режиму Чаушеску в 1989 році. Це стало можливим завдяки слідчій роботі, проведеній Інститутом з розслідування комуністичних злочинів і пам'яті про румунське вигнання, в списку якого перебуває 35 співробітників  колишнього Управління в’язниць. Інститут з розслідування комуністичних злочинів і пам'яті про румунське вигнання є однією з небагатьох установ у Румунії, які конкретно діяли після символічного засудження комуністичного режиму, щоб довести його злочинну природу. Навіть якщо їх можна вважати запізнілими, розкриття і засудження комуністичних катів може відіграти виховну роль  для молодого покоління.

comments powered by HyperComments