Україна: у день виборів більшість випадків порушень прав журналістів були пов’язані з фізичною агресією

Середа, 29 жовтня 2014, 10:36
У 26 жовтня в Україні зафіксовано по 8 випадків порушень прав журналістів. У категоріях «Фізична агресія» – 6 випадків і по одному випадку в категоріях «Цензура. Доступ до інформації» «Інтернет-тиск». Інформує сайт Інституту масової інформації.
Україна: у день виборів більшість випадків порушень прав журналістів були пов’язані з фізичною агресією

 

Категорія «Фізична агресія»

В Одесі знімальну групу «7 каналу» не пустили на виборчу дільницю №511336 виборчого округу №135 Приморського р-ну, що розміщена у приміщенні Військового шпиталю. Крім того, на цю дільницю не змогли потрапити журналісти «Думской» та «Репортера».

Окружна виборча комісія №37 (Дніпропетровщина, Криворізький район) проводила засідання комісії, не пускаючи туди журналіста і спостерігачів. Зокрема, доступ на засідання не отримав журналіст газети «Точки Опори» Олег Щербак, який прибув на засідання комісії з мобільною групою спостерігачів від ГМ «ОПОРА».

У Херсоні довірена особа кандидата в народні депутати за 182 виборчим округом Юрія Одарченка вимагав від журналіста «Спільно ТВ» припинити трансляцію процесу голосування. На 182 виборчому окрузі чоловік у камуфляжі перешкоджав вести фотозйомку журналісту Олександру Карпенку. У школі №27 (округ №182, виборча дільниця №743) виборча комісія відмовилася реєструвати журналістів від місцевих ЗМІ.

На дільничій виборчій комісії №210267 (с. Репинне, Міжгірського р-ну, Закарпатської обл.) члени комісії погрожували журналісту всеукраїнського громадського видання «Точка опори» Надії Ваць, яка зафіксувала порушення комісією виборчого законодавства.

Категорія «Цензура. Доступ до інформації»

В Одесі на виборчому окрузі №135 (Приморський район Одеси) виборча комісія визначила місця, де можуть перебувати спостерігачі та журналісти, і відгородили їх червоною стрічкою. Причому місця для журналістів та спостерігачів перебувають далеко від столу, за яким засідає комісія.

Категорія «Інтернет-тиск»

Директор ТРК «Вежа» (м. Конотоп Сумської області) заявила, що в день виборів, 26 жовтня, було зовнішнє втручання на сервер телекомпанії, в результаті чого в ефір було запущено інтерв’ю з кандидатом в народні депутати.

Для отримання додаткової інформації відвідайте www.imi.org.ua і www.freedomhouse.org/ukraine-media-watch.

Даний звіт підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House та МЗС Норвегії.

 

comments powered by HyperComments