Франк Штокер: Епоха глобалізації закінчується

Четвер, 25 серпня 2016, 01:29
Край глобалізаційним процесам кладуть політичні події, нові технології та Дональд Трамп
Франк Штокер: Епоха глобалізації закінчується

Як пише економічний оглядач німецької газети Die Welt Франк Штокер, "як видно, добігає кінця". Так, країни в меншій мірі співпрацюють один з одним в економічному плані, а ряд компаній на кшталт Adidas навіть виводить своє виробництво з країн з дешевою робочою силою. Почасти це пов'язано з політичними подіями, почасти - з новими технологіями, йдеться в матеріалі.

"З початку фінансової кризи скоротився не тільки приріст світового ВВП, а й приріст обсягів торгівлі між державами. Це означає, що глобальне переплетення економіки скорочується", - розповідає головний економіст німецького DZ Bank Штефан Більмайер. Для кращого розуміння тенденцій, що відбуваються, Більмайер склав індекс глобалізації, проаналізувавши для цього інвестиції 16 країн світу в інші держави і національні ВВП. Результат очевидний: якщо з 1997 показники стрімко повзли вгору аж до свого піку в 2007 році, то після нього почався різкий спад аж до рівня 90-х років.

В якості однієї з причин зниження економіст називає якесь "насичення". Зокрема, велика частина компаній, яким було вигідно виробництво в країнах з низьким рівнем оплати праці, вже перевела туди свої виробництва. Крім того, у багатьох країнах, що розвиваються в останні роки почалися кризи - починаючи з військових конфліктів і рецесії в Росії і закінчуючи корупційними скандалами в Бразилії, уповільненням економічного зростання в Китаї і політичною кризою в Туреччині. Це  також змушує багато компаній не поспішати з додатковими інвестиціями в ці країни. Ще один фактор - технологічний прогрес, що видно на прикладі того ж Adidas. Виробництво кросівок для бігу, яке планується відновити в Німеччині, буде здійснюватися практично без людей одними роботами.

Але найбільшу небезпеку для глобалізації в даний час являє кандидат в президенти США Дональд Трамп. "Будучи противником глобалізації, Трамп ставить під сумнів відразу кілька важливих торговельних договорів і може завдати певної шкоди, причому не тільки в США, але і в Мексиці, Канаді та Китаї, - говорить головний економіст банку Sal. Oppenheim Мартін Морісон. - Більш того, багато країн можуть наслідувати приклад Трампа та ввести протекціоністські заходи ".

comments powered by HyperComments