Нелегали і Путін - "головний біль" Трампа і Клінтон

Субота, 27 серпня 2016, 13:31
Незважаючи на конкуренцію передвиборної кампанії, кандидати в президенти повинні зайняти позицію щодо емігрантів, які незаконно перебувають на території США і Путіна
Нелегали і Путін - "головний біль" Трампа і Клінтон

Наприклад, як зазначає Financial Times і The Wall Street Journal, Дональд Трамп ризикує втратити підтримку частини прихильників, якщо він пом'якшить свою позицію щодо нелегальних мігрантів. Тим часом він і Хілларі Клінтон намагаються залучити на свою сторону представників расових меншин і обмінялися взаємними звинуваченнями, що стосуються ставлення до них.

Ще один момент - вплив Путіна на виборах і позиція по відношенню до нього кандидатів.
Згідно з аналізом Foreign Policy "Росія настільки висунулася на центральне місце в ході президентської гонки в США, що це безпрецедентно з часів апогею холодної війни. Будь то дивні і викликають стурбованість подробиці злому електронної пошти Національного комітету Демократичної партії, очевидно підтриманого Кремлем, або цікаві і заплутані зв'язку кампанії Дональда Трампа з колишнім радянським регіоном, Росія і її президент-автократ Володимир Путін виявилися головним об'єктом в світлі національної безпеки США ", - пише директор Інституту Кеннана при Міжнародному науковому центрі імені Вудро Вільсона Метью Рожанські в статті для Foreign Policy.

"Ми, можливо, не знаємо, до якої міри Москва безпосередньо втручається в передвиборну кампанію в Америці, але політична еліта США охоплена хвилюванням у зв'язку з такою можливістю", - йдеться в статті.

Тим часом цей політичний ажіотаж підкреслює більш серйозну проблему для національних інтересів Америки, вважає Рожанські. Незважаючи на порожню риторику, жоден з кандидатів в президенти, здається, не замислювався всерйоз над тим, а що, власне, буде являти собою послідовна політика США по відношенню до Росії.

"Трамп головним чином підкреслював свій творчий хист переговірника і наполягав, що дуже добре порозуміється з Путіним, - як ніби відносини Росії і США зводяться до взаєморозуміння між двома керівниками-мачо", - іронізує Рожанські.

"Хілларі Клінтон посіла протилежну позицію, затаврувавши Путіна як агресора і порівнявши його з Гітлером в його відносинах із сусідньою Україною. Зображуючи Путіна в такому карикатурному вигляді, або як підлого боягуза, або як сильного лідера, який чекає більш активних залицянь, обидва кандидати уникають набагато більш важких і більш суттєвих питань про налагодження американо-російських відносин, які стали небезпечно дисфункціональними ", - зазначає автор.

"Що стосується кандидата від демократів, Клінтон, як видається, збирається продовжити суперечливу політику, прагнучи, одночасно ізолювати Росію і співпрацювати з нею, в залежності від питання. У її передвиборній програмі розхвалює її здатність протистояти Володимиру Путіну, і сам Путін заявляв, що Клінтон дала сигнал масштабним суспільним протестам проти нього в 2011 році, так що для майбутньої співпраці у них немає хорошого базису ", - йдеться в статті. "Якщо Клінтон посилить американське втручання в опосередковані конфлікти в Сирії і на Україні, як дозволяють припустити її передвиборні коментарі, то російські майже точно дадуть відповідь в тому ж дусі і безпосереднє зіткнення США і Росії може швидко вийти з-під контролю обох сторін", - застерігає автор.

Зі свого боку, Трамп припустив, що він буде прагнути до кращих відносин з Путіним, якого він назвав "найкращим лідером, ніж Обама", пише Рожанські. Інші заяви Трампа свідчать про те, що він буде готовий відмовитися від нинішньої підтримки Вашингтоном Києва, антіасадовскіх повстанців в Сирії і навіть європейських членів НАТО або послабити її. Ці зміни, за словами Трампа, будуть виправдані перспективою заручитися підтримкою Росії в більш активній боротьбі проти "Ісламської держави" (організація заборонена в РФ. - Прим. Ред.) Та радикального ісламу в усьому світі. Однак досвідчені співробітники національної безпеки сумнівається в тому, що Трамп зможе укласти сприятливу угоду з Путіним: вони опсаются, що він може лише підірвати відносини США з їх ключовими європейськими союзниками, зазначає автор.

"Непродумані підходи обох кандидатів до Кремля контрастують з історичними відносинами Вашингтона з Москвою. За часів холодної війни американські президенти від Гаррі Трумена до Рональда Рейгана розглядали виклик з боку Радянського Союзу як боротьбу з комуністичною ідеологією, але вони також виділяли конкретні інтереси США в усьому світі, підривають радянської політикою, і визначали ресурси, необхідні для протидії ", - йдеться в статті.

"Очевидний факт полягає в тому, що Росія - це великий гравець в регіонах, що мають велику стратегічну важливість для США і їх найближчих європейських союзників, від Балтійського до Чорного морів і від Близького Сходу до Арктики", - пише Рожанські.

"Розгляньте всього кілька пов'язаних з Росією проблем, з якими зіткнеться наступна адміністрація: конфлікти в Сирії і на Україні не можуть вирішитися без співпраці з Росією, проте російське втручання поки, мабуть, мало на меті послабити союзників США і посилити тиск на Вашингтон. Російське участь зіграло вирішальну роль в досягненні важливої ​​угоди з припинення іранської ядерної програми, але, на тлі того як відносини з Вашингтоном погіршуються, Москва може легко підтримати Тегеран, якщо виявиться його обман. і, хоча низькі ціни на нафту і газ завдали удару по залежною від експорту економіці Росії, Москва все ще може "перекрити кран" Європі в холодні зимові місяці, щоб покарати своїх сусідів за спроби подружитися з Заходом ", - йдеться в статті.

На думку Рожанські, для кандидата в президенти США може бути розумним робити жорсткі заяви в ході передвиборної кампанії, але, будучи обраним, він повинен передати вибудовування продуктивних відносин з Кремлем в руки досвідчених професіоналів і талановитих дипломатів. "Росія вимагатиме президентської уваги з самого першого дня", - переконаний автор.

comments powered by HyperComments