Ніна Баласанян: «В основі толерантності – духовність»

Ольга Шевченко  |  Субота, 29 грудня 2012, 10:30
12 грудня в Харкові у Молодіжному центрі «OST» проходив Круглий стіл-презентація: «Правильна Толерантність – Right Tolerance». Метою заходу було звертання уваги загалу на проблеми толерантності, і неправильного її розуміння, зокрема.
Ніна Баласанян: «В основі толерантності – духовність»

Зі слів  головного організатора Ігоря Алексєєва, випускника «Майстерні громадської активності» та заступника голови об'єднання підприємців Харківської області «Слобожанщина», цей проект є ювілейним проектом випускників проґрами неформальної громадянської освіти молоді «Майстерня громадської активності» та присвячений 5-річчю програми. Проект реалізується за підтримки «Української мережі освіти дорослих та розвитку інновацій», Коллеґіуму ім. Теодора Гойсса Фонду ім. Роберта Боша та Спілки МітОст.

Співорґанізатори заходу - проект “Україніка” та Харківська обласна молодіжна громадська орґанізація «Надія Нації» зробили все можливе, щоб захід відбувся на високому рівні.

Від імені Громади «ВСІХ СВЯТИХ» Української Лютеранської Церкви у Харкові привітав учасників проекту «Правильна толерантність» і пастир  Віктор Хаустов: «Поняття толерантності нині є таким актуальним, але разом з тим, його так часто використовують як прикриття для різноманітних зловживань, що вже сама назва проекту – «Правильна толерантність» – імпонує. Адже коли толерантність розуміється неправильно, тоді вона може легко деградувати чи то до байдужості щодо фундаментальних основ буття та вірувань людини, чи то знову призвести до вибуху в формі нового екстремізму під приводом того, що до когось ставляться не так «толерантно», як йому хотілося б…».

Учасники круглого столу - Ігор Алексєєв, а також  засновник проекту «Україніка» Ніна Баласанян, голова Харківської обласної молодіжної громадської орґанізації «Надія Нації» Олексій Корнєв, кандидат соціолоґічних наук, доцент кафедри методів соціолоґічних досліджень ХНУ імені В.Н. Каразіна Надія Коритнікова, радник заступника голови Харківської обласної державної адміністрації, помічник депутата Харківської міської ради, голова Правління громадської орґанізації «Інститут реґіональної політики» Андрій Бородавка, член ради старійшин Фундації реґіональних ініціатив Юрій Сулима, заступник голови «Kharkiv Tolerance Club» Оксана Супрун, голова правління молодіжної правозахисної групи «Харків» Вікторія Бабій, молодіжній рух проекту «Україніка» та інші учасники обговорювали проблеми, що зараз виникають довкола питання толерантності. Було відзначено, що зараз існує велика кількість агресії – нетолерантності в нашому суспільстві.

Щоб допомогти зберігати суспільний мир, як сказав Юрій Сулима, треба частіше обговорювати тему правильної і неправильної толерантностї та, навіть, у дрібницях шукати відповідь. 

Надія Коритнікова  з наукової точки зору детально розповіла про форми проявлення толерантності в нашому житті.

Вікторія Бабій розкрила тему прав людини і помітила, що нетолерантність як нетерпимість живе в кожному із нас.

Оксана Супрун підкреслила, що ми не можемо бути толерантними до якогось злочину. І що вона як  голова «Kharkiv Tolerance Club»  займається вихованням толерантності в суспільстві – вона працює з дітьми та підлітками. Оксана вважає, що толерантність це насамперед, повага.

Більшість погодилась з головною думкою виступу Олексія Корнєва: «Сьогодні важливо бути нетолерантними до нетолерантності».

З цього приводу написав пастор Віктор у своєму привітанні: «Праведний Бог є «нетолерантним» до гріха, разом з тим, Він  любить грішника. Бог хоче спасти грішника…».

Про те, що живучи в соціумі, необхідно дотримуватися законів світобудови і що в основі толерантності лежить духовність, наголосила у своєму виступі Ніна Баласанян.

Закінчився захід оголошенням другого етапу проекту – прийому робіт на конкурс, та пам’ятним фото.

comments powered by HyperComments