Зникнення пам’ятного каменя УПА: громадськість вимагає розслідування

Світлана Шкурай  |  Понеділок, 29 квітня 2013, 07:29
«Знайти і покарати вандалів» вимагали мітингувальники навпроти обласного управління міліції. Близько 50 харків'ян 27 квітня з прапорами й плакатами прийшли, аби захистити історичну пам’ять і змусити працівників установи розібратися у скоєному та якнайшвидше встановити винуватців злочину.
Зникнення пам’ятного каменя УПА: громадськість вимагає розслідування

Акція об’єднала кілька україноцентричних громадських організацій, таких, як "Просвіта" ім. Т. Шевченка, Молодіжний націоналістичний конгрес, Спілка української молоді та інші. Серед вимог, окрім уже перерахованих, і невідкладне відновлення пам’ятки та припинення провокацій проти національних героїв.

Один з ініціаторів Дмитро Пилипець пояснює вимоги протестувальників: «Пам’ятник знищили вандали, демонтували і вивезли. Ми зараз спонукаємо міліцію, ми звертаємось до них, до МВС, до прокуратури, до СБУ, щоб вони, по-перше, знайшли винних, знайшли саму пам’ятку і повернули її на місце. Якщо вони цього не зроблять, раптом не знайдуть, хоча в них є все для цього, доведеться громаді створити фонд, наповнити його коштами і відновити його самостійно, адже це місце, яке з 92 року є символом визвольних змагань. Щороку там відбуваються різні акції».

Напередодні акції, 26 квітня, у Молодіжному парку стояла тільки основа каменя УПА. Верхівка зникла. Випадок швидко набув розголосу по всій країні.


comments powered by HyperComments