У перформансі пам’яті Миколи Хвильового взяли участь близько 50 охочих

Світлана Шкурай  |  Вівторок, 14 травня 2013, 16:52
«Ніч. Весна. Міст. Марія» - таку назву мав перформанс-містерія в Харкові, присвячений пам'яті українського письменника Миколи Хвильового на мості через річку Лопань між Соборним узвозом і Благовіщенським собором. Перформансом 12 травня завершився перший день фестивалю «Метрополія свідомого життя – 2013».
У  перформансі пам’яті Миколи Хвильового взяли участь близько 50 охочих

Охочих долучитися до дійства на міст пропускали охоронці в обмін на цитату з творів письменника. Все це супроводжувалось мелодією скрипки.

  • Запашні слова Миколи Хвильового, - говорить сторожа.
  • Яка глибінь, коли замислюється сонце! - чути у відповідь.
  • Проходьте, будь ласка, - відступаючи, запрошують.

Отже, Ви також пригадали рядок з вірша і пройшли першу «точку». Тепер рушаєте через міст, до Благовіщенського собору, де на Вас чекає Марія зі свічкою.

Берете свічу та стаєте на вільне місце між іншими. Маленькі вогники в руках учасників перформансу розподілилися по мосту й утворили яскравий ланцюжок на тлі темного вечора.

За кілька хвилин усі присутні зібралися на тому боці мосту, де стояла сторожа. Розпочались поетичні читання. У перервах між віршами троє артистів у довгих мантіях виконували щось на кшталт спокійного танцю, що надавало містики і без того незвичному для Харкова заходу. На завершення охочі допомогли організаторам викласти зі свічок «Ніч. Весна. Міст. Марія».


comments powered by HyperComments