Великий пробіг пам'яті репресованих: В Харкові відбувся крос, присвячений жертвам тоталітаризму

Юлія Гуш  |  Понеділок, 16 вересня 2013, 15:37
Змагання пройшли 14 вересня біля Меморіалу пам'яті репресованих радянських громадян і полонених польських офіцерів, які в рамках проекту «Харківська Катинь» проводяться вже чотирнадцятий раз. Ціль заходу, як і в попередні роки, залишилась незмінною – пропаганда здорового способу життя, залучення населення до занять спортом, і, що не менш важливо – збереження в пам'яті наступних поколінь тих сторінок історії, які передували спорудженню цього меморіалу.
Великий пробіг пам'яті репресованих: В Харкові відбувся крос, присвячений жертвам тоталітаризму

Ці події ніколи не згадувалися в радянській історіографії. І не дивно, адже вони були прямими свідченнями антилюдської природи більшовицького режиму. Тут, в далекому 1940-му році, було розстріляно 3809 польських офіцерів і 500 мирних польських громадян. А ще раніше, в тридцятих роках, це місце використовувалось для поховання страчених в 1937 році – доби найлютіших сталінських репресій.

«Це дуже важлива для нас подія», - розповів консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат, − «Це справжнє кладовище тоталітаризму. Але про це місце не забули. Я тут був неоднократно і бачив, як часто сюди приходять молоді люди. І ми б хотіли щоб вони більше знали історію. Все для того, аби виховувати молоде покоління. Щоб вони про це не забували. Ще залишились люди, які особисто пережили цю трагедію. Це наші бабусі, дідусі, батьки… Я народився вже після війни і про ті події мені розповідали і розповідають досі. Але це покоління піде. А нам потрібно дивитись в майбутнє».

Цього року в забігу взяло участь близько 200 чоловік. Це люди різного віку, професії, освіти, серед яких були як професійні спортсмени, так і аматори. Їм були запропоновані чотири дистанції: один кілометр, три, шість і дванадцять кілометрів. Кожна категорія обиралась залежно від віку та фізичних можливостей бігуна.

«Хочеться, щоб молоді люди пам’ятали історію», - розповів Микола Зудін, один із організаторів кросу, − «Щоб пробігши крос, поклавши квіти на це кладовище, вони замислилися над тим, настілки швидко може пролетіти життя. Що люди можуть бути вбитими без суду та слідства. Кожного року бере участь в кросі біля 200 людей. І кожного року з'являється все більше людей, які, не займаючись спортом професійно, стали бігати  для власного здоров'я. Тому ми цей захід проводимо і будимо проводити далі».

comments powered by HyperComments