Ніч у старій бібліотеці: Від подиву до переляку

Ніна Жаровська  |  Середа, 9 жовтня 2013, 17:12
Найстаріша бібліотека сходу України – бібліотека при університеті імені Каразіна. Попри те, що на дворі ХХІ сторіччя та сучасні мобільні телефони, тут і досі користуються старовинною системою замовлень книг – до сховища «падає» спеціальна капсула з повідомленням. А серед стелажів із книгами ховаються духи.
Ніч у старій бібліотеці: Від подиву до переляку

Ще років 30 тому бібліотека Харківського національного університету  імені Каразіна працювала  до десятої години вечора, згадує сьогодні директор бібліотеки Ірина Журавльова. Сьогодні переважно усі читальні працюють до 18.00-19.00. На честь дня бібліотек в університеті вирішили згадати старі часи: майже до півночі в читальні та книгосховищах проходила акція «Бібліоніч».

Зустрічали гостей Остап Бендер та Елочка-людожерка перед дверима залу бібліотеки «12 стільців». У цій кімнаті немає жодного бібліотекаря, а за столами стоїть рівно 12 стільців. Тут читач сам собі шукає необхідну літературу – у паперовому чи електронному каталозі. До речі з 1 вересня бібліотека університету приймає не тільки «каразінців», а й студентів інших вищих навчальних закладів. Для доступу до старої університетської бібліотеки студенти повинні  обміняти старий читацький квиток на «Єдину картку читача».

Окрім підручників сучасних, у бібліотеці університету зберігаються книги віком понад сто років. Ось «Слово о полку Ігоревім» із незвичайним оздобленням. Малюнки виконав майстер Іван Голіков майже сторіччя тому. Або ж «Анатомічний атлас» 1823 року видання - найбільша книга у бібліотеці. Його розміри – 95 на 70 сантиметрів.

"Слово о полку Ігоревім"

"Анатомічний атлас"

Найтовстіша книга бібліотеки – «Словник Вебстера» 1928 року  заввишки 13 сантиметрів. Сучасні словники «доганяють» свого «братчика» - от, скажімо, «Великий тлумачний словник української мови».

Словник Вебстера

Найменша книга бібліотеки – англомовний «Новий заповіт», виданий вже у ХХІ сторіччі. Книга у металевій палітурці за розміром – 3,2 на 2,5 сантиметри. Таких книг-«крихіток» у бібліотеці дві. Це подарунок від колишньої співробітниці університету. У 90-х роках бібліотекарка виїхала до Австралії, а разом із листами одного разу надіслала у подарунок незвичайні книги.

мініатюрний «Новий заповіт»

Незвичайні книги створюють студенти-випускники Української академії друкарства, яка працює у Львові. Фоліанти львів’ян потрапили на виставку до Харкова. Їх обкладинки зроблені з дерева, шкіри, тканини або метал, розповідають бібліотекарі. А деякі студенти навіть папір виготовляли власними руками.

Сховище бібліотеки університету зазвичай місце закрите для читачів. Проте на один вечір відкрились і його двері. Серед багатоярусних металевих стелажів траплялись привиди-герої різних творів.

Нарешті, про «найсмачніше» - система замовлення книг у бібліотеці «пам’ятає» самого Василя Каразіна. Нею користуються ще з 1805 року – саме тоді було відкрито університет. У стіні зашита спеціальна труба, пояснюють бібліотекарі. Бібліотекар приймає замовлення на книги, складає папірці в спеціальну капсулу, і кидає її у трубу. Завдяки вакуумному середовищу капсулу можна  повернути нагору.

 

 

 

comments powered by HyperComments