«Обручка Катерини» - фестиваль християнської поезії в Харкові

Юлія Гуш  |  Понеділок, 9 грудня 2013, 02:00
7 грудня в приміщенні Свято-Дмитрівського храму Української автокефальної православної церкви пройшов фестиваль християнської поезії «Обручка Катерини». Захід був приурочений до дня пам'яті християнської святої, великомучениці Катерини.
«Обручка Катерини» - фестиваль християнської поезії в Харкові

Поетичні читання розпочалися близько дванадцятої години дня. Зі своїми поезіями виступили як і досвідчені поети, так і аматори. Серед них були Олена Рибка, Влад Петренко, Лілія Киценко, Антоніна Тимченко, Василь Корп’юк, Олена Голуб-Пушкар та інші. Не зважаючи на спільну для всіх поезій християнську тематику, на читаннях можна було почути різні за своїм стилістичним наповненням вірші.

Крім того, в рамках читань відбувся перформанс під назвою «Слово до Сковороди», в якому взяли участь студенти Харківського університету мистецтв ім. І.П. Котляревського. Модерувала захід  заступник директора Літературного музею з наукової роботи Тетяна Трофименко.

«Я не можу точно сказати, яке саме місце займає християнство в мої творчості, – розповіла Олена Рибка, учасниця фестивалю, – можливо тому, що християнські мотиви та образи в мене зринають не так часто. Але чим більше часу проходить, тим я більше усвідомлюю, що поезія – це спроба розмови з навколишнім світом. В тому числі і спроба розмови з Богом. Адже саме він створив цей світ».

У рамках фестивалю відбувся круглий стіл під назвою «Християнський формат і форми секуляризації в сучасній українській літературі». На ньому було обговорене саме явище секуляризації та його вплив на сучасну українську культуру.

«Мені здається, що більш красномовно за будь-яку секуляризацію може промовляти вороже ставлення щодо віри, – розповів архієпископ УАПЦ Ігор (Юрій Ісіченко), – в тому числі у вигляді зловживання релігійними поняттями та релігійною риторикою, як це буває в документах на зразок «Листу про проведення відмови від євроінтеграції». Тому тут не йдеться про протистояння тим чи іншим модним трендам у поезії. Бо якщо говорити про релігійний плюралізм, то він – банальний феномен. Як пережитий постмодернізм цей тренд потребує не заперечення, а переростання».

Фестиваль «Обручка Катерини» проводиться перший раз. Він був організований за підтримки Харківського крайового православного братства Андрія Первозданного та книгарні «Є».

«Враження від фестивалю дуже позитивні, – поділилася своєю думкою Тетяна Трофименко, – думаю, що для першого разу нам багато вдалося. Тут були різні автори, які зачитували різні вірші. Кожен з них є цікавим явищем сучасної української поезії. Зі свого боку мені б хотілося повніше реалізувати ідею круглого столу. Але думаю, що це справа майбутнього. І сподіваюсь, що цей фестиваль буде проводитися кожного року».

comments powered by HyperComments