Раніше нищили техніку. Тепер намагаються знищити людей

Юлія Гуш  |  Четвер, 26 грудня 2013, 12:15
Раніше вони крали техніку, палили машини та вдавалися до актів вандалізму. Тепер нападають на людей. 24 грудня на вулиці Іванова 27 двоє невідомих молодиків скоїли замах на Дмитра Пилипця, одного з організаторів харківського Євромайдану.
Раніше нищили техніку. Тепер намагаються знищити людей

Зараз він перебуває в лікарні. За словами Д. Пилипця, медики знайшли в нього 12 ножових поранень. Він наголосив, що це не було просто побиттям або хуліганством. Це була спроба вбивства, яка, на щастя, залишилася нереалізованою.

Ця вкрай неприємна звістка була оприлюднена на черговому Євромайдані, який пройшов на наступний день після інциденту. Учасники мітингу повідомили, що зараз життю та здоров’ю Дмитра Пилипця ніщо не загрожує. Він на цей момент вже встиг взяти участь в онлайн прес-конферніції і дати кілька телефонних інтерв’ю.

«Коли наше керівництво зрозуміло, що розігнати майдан силою міліції, «Беркуту» чи інших загонів неможливо, вони звернулися до бандитів, – виголосив Олександр Шевченко, комендант Євромайдану, – але нікого з нас не залякали! Вони думають, що якщо приберуть одне з головних облич харківського Євромайдану, якщо знешкодять його керівника, то на наступний день майдан розійдеться. Але ми скажемо і президенту Януковичу, і керівникам місцевих та правоохоронних органів – майдан є і буде!».

Активісти ще раз наголосили, що майданівський протест носить суто мирний характер. Вони закликали присутніх не вдаватися до агресивних дій і, тим більше, не думати про помсту. Вони також повідомили, що на Євромайдані, в тому числі і харківському, можливі різного роду провокації. Тому вкрай важливо ні в якому разі на них не піддаватися.

«Я також Дмитро Пилипець». Плакати з саме такими написами демонстрували майданівці, щоб виголосити протест проти замаху на активіста. Цим вони наголосили, що на місці Пилипця може опинитися кожен, в тому числі і вони самі.

«Що в такій ситуації робити нам? Мені здається, що ми повинні максимально мобілізувати людей, - зазначив Володимир Чистилін, незмінний активіст Євромайдану, – через власний приклад, через те, що ми передаємо інформацію з вуст в уста, від дверей до дверей. Нам потрібно більш активно розповідати харків’янам про те, що відбувається. Бо ми бачимо, що влада вже не робить вигляд, що нас немає. Вже не робить вигляд, що ми смішні. Вона сьогодні почала з нами боротися. Але вона нас не залякає!»

На додачу він нагадав слова великого Махатми Ганді, лідера індійського національного руху, засновника ідеї мирного протесту: «Спочатку вони ігнорують тебе, потім сміються з тебе, потім борються проти тебе, а згодом ти перемагаєш».

 


 

 

comments powered by HyperComments