На благодійному концерті зібрали кошти на принтер Брайля

Субота, 22 грудня 2018, 16:44
21 грудня в Харкові всьоме відбувся Міжнародний мистецький благодійний проект «Класична феєрія».
На благодійному концерті зібрали кошти на принтер Брайля

Благодійний концерт у ХНАТОБі, на якому світові зірки виступили разом із МАСО «Слобожанський», відвідали голова ХОДА Юлія Світлична та народний депутат, представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко.

Метою учасників «Класичної феєрії» цього року став збір коштів на придбання принтера, що друкує шрифтом Брайля, для Харківського спеціального НВК ім. В.Г. Короленка. У закладі навчаються близько 200 дітей із вадами зору. Нове обладнання надасть можливість друкувати для них не лише підручники, але й атласи, картини та ноти. Задля цієї цілі участь у благодійному концерті цього року взяли музиканти зі світовими іменами – Ласло Фенйо, Данило Австріх, Арутюн Чколян, Юрій Яковенко, Олександр та Сергій Дворніченко.

Вітаючи учасників та слухачів концерту, голова ХОДА Юлія Світлична подякувала їм за допомогу та підтримку.

«Це дуже гарна справа, яка надасть можливість не тільки допомогти дітям з особливими потребами, але ще й доторкнутися до великого мистецтва. І ми із задоволенням долучаємося до нього та будемо й надалі підтримувати такі гарні ініціативи, які несуть добро», - сказала Юлія Світлична.

Вона відзначила, що діти, для яких збирають кошти на концерті, мають особливі потреби, проте при спілкуванні з ними відчуваєш не жаль, а гордість. «Я бажаю, щоб така гордість надихала нас усіх на шляхетні справи. Будемо докладати зусиль, щоб такі діти якомога більше відчували нашу підтримку. Адже коли ми об’єднуємо зусилля, добрих справ у світі стає набагато більше», - підкреслила керівник області.

Директор Молодіжного академічного симфонічного оркестру «Слобожанський» Олена Єрьоміна, маючи нагоду, подякувала голові ХОДА за підтримку колективу, відзначивши, що з нового року музиканти отримуватимуть 30-відсоткову надбавку до зарплати.

«Дякую, що ви в такий нелегкий час знаходите можливість підтримувати культуру. А ми, зі свого боку, будемо робити все можливе, щоб тримати її на достойному рівні», - сказала Олена Єрьоміна.

Харківський спеціальний навчально-виховний комплекс імені В.Г. Короленка - спеціалізований навчальний заклад для незрячих і слабозорих дітей, одна з найстаріших освітніх установ подібного роду в Україні. Історія НВК ім. Короленка тісно пов'язана з історією Харкова. "Училище для незрячих дітей" відкрилося в місті в 1887 році, за ініціативою легендарного харківського офтальмолога Леонарда Гіршмана. Училище потребувало приміщенні і незабаром городяни зібрали на його спорудження неймовірну для того часу суму - 300 000 рублів (для порівняння: зарплата робітника в той час становила 12 - 25 рублів на місяць, а вчитель гімназії отримував 80 рублів). У 1894 році споруду збудували за проектом харківського архітектора Сергія Загоскіна. У 20-ті роки саме тут видатний український вчений і педагог Іван Соколянський розробив методику навчання сліпоглухих дітей. А випускниця школи, Ольга Скороходова, будучи єдиним в світі сліпоглухим вченим, створила цілий ряд наукових робіт, присвячених проблематиці розвитку сліпоглухих дітей. Її книга «Як я сприймаю навколишній світ» стала світовим бестселером. У різний час школу закінчило чимало відомих людей, серед них композитор, професор Харківської консерваторії Володимир Подгорний, доктор філософських наук Іосаф Ладенко, журналіст Володимир Носков та інші.

Сьогодні в Харківському спеціальному навчально-виховному комплексі ім. В.Г. Короленка вчиться 197 дітей з обмеженнями по зору з 13 областей України. Учні засвоюють звичайну шкільну програму, а потім на загальних підставах проходять зовнішнє незалежне оцінювання. А ось навчальної літератури, особливо нової, шрифтом Брайля не вистачає - розповідає заступник директора з виховної роботи Андрій Орлов. До того ж, на думку викладача, щоб успішно пройти ЗНО і вступити до вишів, часто потрібно вивчати додаткову літературу. А такі видання шрифтом Брайля - рідкість. Тому принтер, який не тільки друкує цим шрифтом, а й перетворює в нього звичайний текст дуже потрібен дітям.

Але не тільки в навчальному процесі планують використовувати принтер. Адже крім текстів на ньому можна друкувати і ноти, а заняття музикою завжди були важливою частиною життя учнів. Практично разом зі школою з'явився духовий оркестр, а з 1991 року при навчально-виховному комплексі діє філія дитячої музичної школи № 13 ім. Н. Коляди. Сьогодні на базі філії 120 незрячих дітей освоюють понад 20 музичних інструментів, сформований дитячий хор і хоровий колектив «Класик», ансамбль народних інструментів «Слобожанські візерунки»; оркестри шумових інструментів: молодший - «Промініці» і старший - «Пульс».

 «Роль музики в гармонізації внутрішнього світу і розкриття творчого потенціалу дитини важко переоцінити - розповідає викладач сольфеджіо та музичної літератури Олена Подгорнова. - У незрячих дітей найчастіше більш тонкий слух, і хороші музичні здібності, заняття музикою допомагають їм повірити в себе і, часто, це зумовлює вибір життєвого шляху. Деякі з них стають хорошими музикантами, як наприклад недавні наші випускники: Оленка Ковтун – переможниця телешоу «Україна має талант» або дипломант міжнародних конкурсів, піаніст Ваня Мохій». В Україні нотодрукування шрифтом Брайля повністю припинилося ще в 90-х роках минулого століття, стверджує Олена. Тому доводиться користуватися старими радянськими виданнями: «Диктую дітям ноти і вони записують їх вручну, на те щоб записати всього одну пісню потрібно більше години. Це дуже складно і гальмує навчальний процес».

Як зауважив засновник і художній керівник проекту «Класична Феєрія» Олександр Дворніченко, записувати ноти на слух непросто навіть професійному музиканту а тому він  схиляється перед майстерністю вчителів, які, незважаючи на гостру нестачу музичної літератури і нот шрифтом Брайля, досягають таких вражаючих успіхів в роботі з незрячими учнями.

comments powered by HyperComments