Микола Рибаков: «Патріотизм повинен проявлятися в такому інтимному питанні, як сплата податків»

Ростислав Касьяненко  |  Понеділок, 25 липня 2016, 09:00
Голова ГУ ДФС в Харківській області про те, скільки збирає податків, одеській менталітет, дітей та дружину, детінізацію зарплат, оподаткуванням аграріїв, охоронний та IT-бізнес та сервісну службу «з людським обличчям».
Микола Рибаков: «Патріотизм повинен проявлятися в такому інтимному питанні, як сплата податків»

Р.К.: Почнемо. Яка зарплата у головного налоговика області?

М.Р.: До 1 травня мій оклад становив 3453 грн., після 1 травня — виріс до 6547 грн. Є ще надбавки за спеціальне звання, за вислугу, за секретність, премія знову ж таки... Все разом до 1 травня становило близько 9,5 тис., після 1 травня — 11 600.

- І скільки ж Вам платять за секретність, цікаво?

- Зараз — 654 гривні, тобто близько 10% від окладу.

- Пропозиція переїхати в Харків була несподіваною? Вам таку ідею голова Служби підкинув?

- Одного разу голова ДФС України Роман Насіров запросив мене на співбесіду — я працював до цього заступником начальника ДФС в Одеській області, курирував напрямок аудиту. Поспілкувавшись зі мною з приводу ситуації, він несподівано поставив два питання. Перше: чи був я колись у Харкові або Харківській області — я чесно відповів, що ні. І друге питання: чи знаю я когось із бізнесменів Харківської області — я теж відповів, що ні. Він сказав: дуже добре, поїдеш начальником до Харкова.

Мене часто запитують, чим відрізняється менталітет людей, які проживають в Харківській і в Одеській області. Як вам сказати... Дуже схожий менталітет! 

- У пресі багато писали про те, що ваша дружина — бізнесмен, а тому ваші досягнення матеріального характеру пов'язані з цим.

- По-перше, якщо на те пішло, то бізнесвумен. І в бізнесі вона сформувалася не вчора: дружина — приватний підприємець з 2001 року, ось вже 15 років. А, по-друге, я поділяю її бізнес і свою роботу. Є, однозначно, якісь заощадження, і вони усі відмічені в декларації. Я — публічна людина, і готовий відзвітувати за кожну цифру. Я розумію всю відповідальність моменту, тому що мені є, що втрачати і за що відповідати.

- Ви живете на два міста або на час роботи віддали перевагу Харкову?

- У мене троє дітей, з яких двоє вже дорослих. Вони залишаться в Одесі, живуть окремо від нас. А ось молодшому синові 6 років, і в перший клас він піде у Харкові.

- Особисті питання закінчилися. Скільки збирає податків Ваше відомство?

- В принципі, адекватно порівнювати 2015 рік з 2016-м, тому що курс долара особливо не змінився. Можна сказати, що є певні позитивні зрушення. Для порівняння, повністю до зведеного бюджету за 6 місяців 2016 року надійшло близько 14 млрд. У той час як в 2015 році надійшло 8,6 млрд. Ми додали по всіх видах податків. Максимальне зростання — це рентна плата. З 14 млрд. за перше півріччя — 6,9 млрд. надійшло від рентної плати, тобто практично половина.

За Держбюджетом — надійшло 10,1 млрд. в цьому році. У минулому році — близько 6 млрд. До місцевого бюджету надійшло близько 3,9 млрд., в минулому році — 2,5.

Ми додали і по військовому збору. За 6 місяців 2016 року він склав 267 млн. — це на 81 млн. більше, ніж в минулому році. Відбувається легалізація заробітної плати та, відповідно, розширюється база оподаткування.

- А що ви робите для детінізації зарплат?

- Це найболючіше питання будь-якої держави, особливо нашої. Змінили, перш за все, ставку податку на доходи фізосіб (становить 18%) і ЄСВ (була знижена з 42% до 22%). У зв'язку з цим ми очікували, що збільшаться надходження.

Але є одна проблема — субсидії. Люди не хочуть показувати доходи, тому що отримують субсидії. Покажуть доходи — перестануть їх отримувати. Ми це теж розуміємо, проводимо масову роз'яснювальну роботу та заходи фіскального характеру. Ми зустрічалися з керівниками підприємств різних секторів економіки — там, де ми розуміємо, що є певні проблеми. Наприклад, підприємства, які займаються охоронною діяльністю. В одному з них було оформлено близько 15 співробітників, а податкова міліція наша спрацювала — вилучила бухгалтерію, реєстр видачі заробітної плати, і виявилося, що на підприємстві реально працювало близько 170 осіб. Відчуйте різницю.

- З IТ-компаніями теж зустрічалися? Є діалог?

- Харків — лідер IT-індустрії. У нас була досить позитивна зустріч, найближчим часом буде підписаний меморандум. IT-бізнес сказав, що готовий показувати білі зарплати і платити податки. Це нормально, оскільки в України і так є конкурентна перевага у вигляді спрощеної системи оподаткування. Нею користуються багато «айтішників» — приватні підприємці та платники єдиного податку. І це досить серйозна конкурентна перевага України, в порівнянні з іншими країнами.

- Що змінилося у нас з оподаткуванням аграріїв? З 1 січня 2016 року сільгоспвиробники стали платниками ПДВ, так?

- Насправді, цей статус для них не в дивину. Просто раніше гроші виробників, які отримали свідоцтва платників ПДВ, йшли на спеціальний рахунок і фактично залишалися в розпорядженні підприємств.

Зараз за певними видами продукції можна платити від 85% до бюджету — це максимально, 15% залишається підприємству, за деякими видами продукції — 50 на 50. Аграрії з цього приводу обурювалися і страйкували. Проте, ми бачимо, що це наведе порядок на цьому ринку.

Мені завжди «подобалися» заяви: «Ми зібрали найбільший урожай», «Ми виростили і відправили продукцію на експорт»... А що отримав бюджет? Нічого. Тому що навіть по багатьом підприємствам, які в минулому відправляли продукцію на експорт, валюта не поверталася. Гроші осідали за межами країни. Це докорінно неправильний підхід!

Є й інші моменти. Тобто ми розуміємо, що є обов'язкова реєстрація ПДВ для тих, у кого, скажімо, невеликі ділянки землі. Якщо ці пайовики зібрали урожай на понад мільйон, вони повинні реєструватися обов'язково і платити податок на додану вартість.

Можу сказати, що ті, які знаходяться на спрощеній системі — теж оригінали великі. Ось як один з прикладів: у людини 250 гектарів землі, дев’ять одиниць техніки і немає найманих працівників. Тобто він "стрибає з комбайна на трактор, потім — на молотарки та косарки" і так далі. З таким фактами ми теж стикаємося.

Люди повинні якось розуміти, що в податковій теж не самі дурні за маленьку зарплату працювати. Ми ці приклади будемо висвітлювати в ЗМІ, тим більше зараз, коли всі ці вибірки у нас вже є, і ми будемо, я ж кажу, по ось цим ризикам відпрацьовувати їх. Створювати рівні конкурентні умови для роботи. Це одне із завдань.

Зараз у зв'язку з тим, що введена система оподаткування, в цьому відношенні ми наведемо порядок, і бюджет буде отримувати дохід. «Битва за врожай» — це, може, звучить якось пафосно, але операції за урожай проводяться щороку.

- Але битви за врожай відбуваються в прямому сенсі слова: люди захищають урожай зі зброєю.

- Завдання ДФС — розуміти, у кого з аграріїв скільки землі, що на цій землі посіяно, який урожай вирощений, скільки оформлено найманих працівників, скільки з них займаються збором врожаю, де його зберігають, хто його транспортує, хто охороняє... Тому що, як Ви правильно помітили, зараз гаряча пора жнив, і існують «пірати», які можуть несподівано приїхати, за ніч зібрати урожай з поля і вивезти. Люди змушені захищати свій урожай, іноді, для переконливості — зі зброєю в руках.

- А кадри? Хто у вас цим аналізом і роботою в полі — в прямому сенсі — займається?

- З кадровими резервами ми обмежені в наших можливостях. Ми створили робочі групи як в області, так і в усіх інспекціях, поставили і чітко сформулювали перед ними завдання.

Ми щільно спілкуємося з облдержадміністрацією та районними адміністраціями на місцях. Ми отримуємо звітність за планом посівів. Ми розуміємо, скільки землі у кого знаходиться у власності, які культури на ній посіяні і, відповідно, які податки ми чекаємо. Ми можемо спрогнозувати і порахувати.

Цього літа будуть виїзди на місця — по проблемним сільським радам, де штучно занижена врожайність. Ми підходимо з позиції оцінки ризиків. Якщо ми бачимо, що в минулому році врожайність завищували, щоб реалізувати продукцію, яка вирощена без документів, то в цьому році за такою ж схемою вже не працюють, бо з’являється великий ПДВ.

Ми розуміємо, що середня врожайність сьогодні — 42 центнера з гектара, але є підприємства, у яких врожайність по паперах відрізняється від колег мало не в 2 рази. Потрібно розібратися в причинах: не так поливали, дощі не так йшли, не так вносили добрива, не так чи не тією технікою обробляли... Але коли ми не бачимо ніяких відмінностей, то розуміємо, що частина врожаю просто пішла «наліво».

- Що стосується реформи вашого відомства. Ми знаємо, що воно постійно скорочується, люди залишаються більш професійні або все більш молоді?

- У Головному управлінні (в інспекціях буде нижче) зарплата головного ревізора-інспектора 6670 грн. Вона досить конкурентноспроможна.

- Була проблема, яку обговорювали податківці не тільки харківські, але і по всій країні — що людей стає менше, але у тих, хто залишився, у них, пропорційно скороченню, зарплати ростуть.

- Зарплати у них не ростуть. Останнє скорочення було на 30%. У нас є виділений фонд заробітної плати, і біль будь-якого керівника — мотивувати своїх співробітників. Мотивувати гаслами вже не виходить, і люди, які пропрацювали багато років, не бачать себе «з того боку паркану».

- Керівництво ДФС намагається ставити це питання ребром перед Кабміном?

- Роман Насіров до цього питання підходить гостро, з розумінням. Не один раз вже велися розмови, але відповідь одна, в дусі: «Грошей немає, але ви тримайтеся». Голова ДФС ратує за те, щоб мінімальна заробітна плата в країні була 5 тис. грн. І це стосується не тільки працівників податкової служби.

- Нещодавно прозвучала інформація про затриманих на гарячому — на хабарі — Макаренко, до цього була інформація по Плотникову. Як ви боретеся з корупцією в вашому відомстві?

- Ви розумієте, що взяли на хабарі саме керівників, тому що це ті люди, які повинні були боротися, а вони не змогли корупцію побороти і вирішили її очолити.

По Плотникову: йому спочатку було пред'явлено звинувачення, він його оскаржив.

Що стосується Макаренко, він знаходиться зараз в Лук'янівському СІЗО, заарештований на два місяці.

- Була інформація, що суд через два дні, а потім його оформили під домашній арешт...

- Макаренко суд першої інстанції обрав запобіжний захід — домашній арешт. Генрокуратурою була подана апеляція, і суд обрав запобіжний захід «утримання під вартою» на два місяці. Він знаходиться зараз у СІЗО.

- Хтось казав мені, що до вас повертаються кадри часів Клименко. Називалося, зокрема, прізвище Хайхан.

- Хайхан працює заступником начальника інспекції. Вона свого часу проходила навіть поліграф, і пройшла його успішно. І після цього була призначена на посаду заступника.

Дивіться, я працюю в податковій з 1993 року і пережив всіх начальників Міністерства, які були за ці 23 роки. Я не був на керівній посаді, яка б потрапляла під люстрацію, в іншому випадку, я б тут перед вами не сидів. Хоча я кілька разів ішов з податкової, в тому числі останні півтора року не працював, за часів саме Клименко.

- Яка доля Вашої попередниці, Ірини Сагайдак?

- Ірина Анатоліївна знаходиться у відпустці до 26 липня.

- Після виходу з відпустки вона продовжить роботу в ДФС?

- Було проведено службове розслідування, у неї були певні недоліки в роботі, керівництво ДФС України вивчає ці матеріали. Розслідування проводив центральний офіс.

- Давайте поговоримо про акцизну продукцію. Наприклад, про сигарети. Багато на ринку сьогоднi контрафактного тютюну?

- Я недавно відвідував фабрику «Філіп Морріс Україна», яка бореться за свій ринок збуту. Його представники кажуть про іншу схему: вивозять, навпаки, сигарети українського виробництва через західну Україну в Європу. Ви розумієте: якщо у нас орієнтовна ціна пачки порядку долара, а в Європі — 3-5 євро, то везти туди вигідніше.

- А до нас звідки везуть?

- Можуть завезти або з території Молдавії, або з території Росії — саме дешевий сегмент сигарет, який, за даними «Філіп Морріс» знаходиться в межах не більше 1,5-2% ринку.

- А з лікеро-горілчаною продукцією як йдуть справи?

- Лікеро-горілчана продукція, як ви говорите, контрафактна, в принципі, не відрізняється нічим, тому що виготовлена ​​на тих же заводах, що і легальна. Просто з неї не сплачено акцизний збір, і наклеєна на ній підроблена марка невстановленого зразка.

До речі, коли я прийшов сюди, 12 лютого 2016 року, ми провели інвентаризацію тих марок, які знаходилися в сховищі, які необхідно було знищити. З'ясувалося, що більшість з них, близько 50 млн., Підмінена на марки невстановленого зразка, а марки оригінальні — невідомо де. Нами було порушено кримінальну справу з цього приводу, зараз вона розслідується. Ми встановлюємо ці марки на продукції, вже яка знаходиться в реалізації. Дали орієнтування по всіх регіонах України, і буває, що приходить інформація, встановлюють продукцію з цією маркою.

- Апарат податкової міліції хоча б не скорочується?

- Апарат податкової міліції вже був скорочений. Ми дійшли до того, що у нас залишилося дві податкових міліції, які обслуговують три міських райони, і одна податкова міліція в області обслуговує шість сільських районів. Ви розумієте, який розкид, яка територія — обслуговують всю Харківську область.

- Яку Вам поставили ​​задачу, коли Ви прийшли працювати в Харківську область?

- Напевно, ні для кого не секрет, що Харків — був столицею обналу і конвертаційних центрів.

- У тому числі з Луганської та Донецької областей.

- Зрозуміло, що разом з переселенцями приїхали не тільки добросовісні люди, а й несумлінні теж. Можу сказати, що ми щільно в цьому відношенні попрацювали і продовжуємо працювати. Той обсяг, який викидався, скажімо, схемами кредиту в бізнес (взагалі український і харківський), ми звели до мінімуму. Ті люди, які займаються цією роботою, перенесли свій бізнес з Харківської області в інші регіони: Київську область і місто Київ, Запоріжжя, частково — в Миколаїв. Ми цей процес теж відстежуємо.

- Яким чином, цікаво?

- А ми розуміємо, хто директори тих підприємств, які реєструються в інших регіонах. Ми проаналізували їх.

- Це харків'яни?

- Харків'яни, так. Тобто хтось з одного містечка невеликого, це група товаришів, ми розуміємо, хто за цим стоїть, хтось — з іншого. Певні категорії малозабезпечених громадян, ми почали їх шукати, опитувати. І ми рухаємося. Я думаю, ми переловимо всіх.

- Страшилки, які періодично вкидаються, про те, що відомий сепаратист Жилін поїхав, а справа його в Харкові живе, прокоментуєте? Називається прізвище...

- Ніконов, я знаю. Знаю вже і таке прізвище, так. Ще раз повторюю, що всі інструменти мінімізації ми покрили і не даємо можливості людям працювати. Якщо вони навіть зроблять якийсь вкидання, то протягом двох днів — працює так система, що ми розриваємо договір, і підприємство далі вже не може реєструвати ні податкові накладні, ні здавати декларації... А, може, навіть і раніше, ніж за два дні.

Тому і витрати на утримання таких підприємств або їх реєстрацію: треба ж знайти директора, заплатити якимось недобросовісним нотаріусам, які реєструють на цих людей підприємство... Потрібно відкрити рахунок в банку. Це все витрати. Якщо ми будемо ці підприємства кожен раз, як то кажуть, «ляскати», то не буде сенсу займатися цим в Харківській області.

Звичайно, хочеться, щоб така ситуація була у всіх регіонах. Але, як ви розумієте, працює закон збереження маси: якщо десь чогось вибуло, то десь щось прибуло. Можу сказати одне: послугами «конвертів» будуть користуватися до тих пір, поки це буде вигідно. Ми повинні, податкова служба і, напевно, взагалі, суспільство, зробити так, щоб платити податки було вигідно.

- Що для цього потрібно?

- Для цього ми повинні підняти вартість цієї послуги, конвертації, щоб вона не відрізнялася, скажімо, від ставки ПДВ. Тут два варіанти: або ПДВ знизити, дійти до відсотка конвертації, або підняти вартість їхньої послуги.

- За рахунок ризиків вона зростає, їх відсоток і так виріс.

- Так, так. Люди, які користуються послугами «конвертів», повинні розуміти невідворотність покарання, яке вони повинні понести в будь-якому випадку. І у них тоді виникає питання: а чи варто цим займатися?

- Про Онищенка розкажіть, будь ласка.

- Є таке підприємство «Надрагеоцентр», у якого були договори про спільну діяльність з «Укргазвидобуванням», видобувало тут у нас газ, на території Харківської області.

На сьогоднішній день ми описали і наклали арешт на майно «Надрагеоцентра», але його, на жаль, небагато. За умовами нашого договору про спільну діяльність, ми описуємо майно у партнера за договором з «Укргазвидобуванням», у якого майно є. Є чим гасити ті борги, які існують.

- Тобто, в принципі, ви своє нікому не віддасте?

- Ми будемо забирати своє, звичайно. Своє — це наше.

- План за півроку, я так зрозумів, виконаний. А що на найближчі місяці, які прогнози?

- Тільки сьогодні нам прийшов план з Києва. З ПДВ цифри різко збільшені.

- Різко — це на скільки?

- Скажімо, на 20% від попереднього місяця. А в серпні і в липні — на 30%. Але ми розуміємо, що в ці місяці ми повинні будемо додатково отримати ПДВ від сільгоспвиробників. Можливо, це буде і не так страшно. Все залежить від того, як сільгоспвиробники і ми відпрацюємо цей період: що буде задокументовано, показано, і відповідно, які заплачені податки.

- А як у нас справи з відшкодуванням ПДВ?

- Дивіться, ті підприємства, які стоять на обліку в Головному управлінні ДФС в Харківській області, в середньому, отримують відшкодування ПДВ 50 млн. грн. в місяць. Причому ми збираємо в середньому близько 250 млн., а відшкодовуємо всього 50 млн. Тобто, ми донори для бюджету України. Тому що є такі регіони, де більше відшкодовують, ніж збирають.

- Це відбувається в електронному вигляді в рамках системи ProZorro?

- Так, з початку року всі реєстри — публічні, вони відправляються з рівня району в область, потім з області — на Київ. Ось уже третій місяць, як все відбувається в автоматичному режимі.

- Якщо я правильно розумію, податкова стає не фіскальною, а сервісною службою «з людським обличчям». Але як при цьому за допомогою такого штату, який був максимально обмежений навіть в частині оперативних працівників, можна продовжити ефективно збирати податки?

- Я ще раз повторюю, добровільна сплата податків буде тоді, коли людям буде вигідно їх платити. Ви ж розумієте, я чиновник, який існує на ті податки, які платять громадяни. І громадяни повинні контролювати мою роботу і питати з мене, що: ти ось чиновник, ти отримуєш зарплату, а як ти контролюєш збір податків? І це буде комфортно для всіх. Коли будуть приходити люди з високо піднятою головою і питати — це будуть добропорядні платники податків. Тому що ті, хто не зовсім добропорядні, вони запитати не можуть. Ось, я хочу, щоб з мене запитували, я до цього готовий.

Ще раз повторюся, що створення рівних конкурентних умов для ведення бізнесу — це основоположний принцип. Або всі користуються послугами конвертаційних центрів, або ніхто не користується. А комусь можна, комусь не можна — це нерівні умови ведення бізнесу. І для нас, громадян України та Харківської області, розумієте, це повинно стати предметом гордості, скільки вони сплатили. Але коли людина каже, що він патріот України, і в той же самий час ухиляється від сплати податків, ну це якось...

- Це ви когось конкретно маєте на увазі?

- Ні, взагалі. Хтось, напевно, сильно лукавить. Тому патріотизм повинен виявлятися, насамперед, саме в такому інтимному питанні, як сплата податків.

comments powered by HyperComments