Екологи: Максимальна температура цього літа досягла позначки 48 градусів

Середа, 11 серпня 2010, 13:24
Максимальна температура цього літа перевищила показники 1936 та 1972 років і досягла позначки 48 градусів. Про це на прес-конференції заявила радник голови Національного агентства екологічних інвестицій Ірина Трофімова. Вона повідомила, що унікальною є довжина періоду спеки, інтенсивні град і зливи. І, ймовірно, коли будуть враховані середньомісячні температури літа, вони також виявляться аномальні.
Екологи: Максимальна температура цього літа досягла позначки 48 градусів

"Ми поки не можемо сказати, що така жарка погода викликана кліматичними змінами. Тому що погода і клімат - це різні речі. Однак, кліматична система зараз за всіма даними вийшла з рівноваги. Вона розбалансована", - сказала експерт.

Еколог пояснила, що показник мінливості температур від сезону до сезону змінився.

Спостерігається "температурна гойдалка" у 6 градусів. Тобто літо стало спекотним, а зима - більш холодною. Згодом ця гойдалка може збільшитися ще на 2-4 градуси.

"Спека, яка спіткала Україну, повинна закінчитися за 2 тижні. Погоду наступного літа з наукової точки зору передбачити неможливо. Метеорологи можуть передбачити погоду лише на 2 тижні вперед. Максимальна температура цього літа досягла позначки 48 градусів. Наступного року її очікувати не варто" , - сказала еколог.

Вона зазначила, що йдеться про максимальну температуру, а не про спеку в цілому.

Тим часом, Укргідрометцентр повідомив, що сильна спека в більшості регіонів України триватиме щонайменше ще 10 днів. Особливо від спеки будуть страждати мешканці сходу, північного сходу і центральних областей країни.

Варто нагадати, що з 5 серпня, у східних областях України температура повітря перевищила 40-градусну позначку.

 

comments powered by HyperComments