1 вересня ціна однієї троянди може піднятися до 50 гривень

Олексій Савицький, Наталія Білоусова   |  Понеділок, 30 серпня 2010, 16:59
320 тонн квітів не потрапили до України внаслідок п’ятикратного збільшення митних зборів. Про це вчора повідомили представники Союзу українських квітникарів і ряду провідних компаній цього ринку. За їхніми даними, станом на четвер на кордонах України місця призначення не можуть дістатися 40 вантажівок з живим вантажем — квітникарям просто не по кишені його розмитнювати.
1 вересня ціна однієї троянди може піднятися до 50 гривень

Так, як констатують у компанії «Укрфлора», замість очікуваної плати за ввезення квітів в Україну в розмірі 179,9 тисячі гривень митники запросили вже 877,8 тисячі. В результаті, керівництво компанії прийняло рішення оформити тільки машину з кімнатними рослинами, оскільки цей товар швидко псується і не може довго знаходитися без сонячного світла. Машина ж з цибулинами не оформлена до сьогодні, оскільки на суму в 545 тисяч гривень, замість 109 тисячі, у компанії не розраховували...

За словами квітникарів, 12 серпня вони були поставлені перед фактом: ціни, що вказані в інвойсах і митних деклараціях підвищено в три рази. Отже мито, ПДВ на імпорт і митні процедури, відповідно, в три рази подорожчали. Але відділ з контролю над митною вартістю і класифікацією товару на цьому не зупинився. 16 серпня вимоги до імпортерів було підвищено вже в п’ять разів. Найцікавіше те, бідкаються підприємці, що наказ митниці був наданий «усно». Тож розгублені квітникарі досі не мають нагоди ознайомитися з документами, що регламентують таку раптову зміну їх витрат.

 ВІД КВІТКОВОГО ІМПОРТУ В БЮДЖЕТ НАДХОДИТИМЕ ВДВІЧІ БІЛЬШЕ

 Офіційна версія митників — боротьба з «сірими» імпортерами. Як розповів в коментарі «Дню» заступник голови Державної митної служби України (ДМСУ) Сергій Сьомка, ніякого штучного дефіциту чи ажіотажу держслужба не створює. Просто саме зараз митниця отримала результати аналізу ринку імпорту квітів, і почала вживати відповідних дій для усунення непрозорих схем, які «б’ють» по державній казні.

 За результатом цього аналізу, як повідомив Сьомка, за всією номенклатурою квіткової продукції було виявлено заниження митної вартості в середньому на 30-40%. «За окремими видами досить дорогих рослин, таких як орхідеї, дійсно збільшення митної вартості відбулося на 100%. Але ні про які завищення у 4—5 разів мова не йде», — говорить він «Дню». Крім того, виявлено порушення повноти якісного та кількісного оформлення квітів.

Заступник голови Державної митної служби України заспокоює школярів та їхніх батьків: «Дефіциту (квітів. — Ред.) не буде в принципі, бо, по-перше, за останні 5 днів митницею оформлено більше 40 великовантажних автомобілів із квітковою продукцією. По-друге, давайте враховувати фактор сезонної активізації національних виробників квітів. Я впевнений в тому, що українські діти підуть до школи з шикарними букетами, але при цьому будуть забезпечені достойні надходження від квіткового імпорту в бюджет на виконання відповідних соціальних програм, які, в тому числі, стосуються і сфери освіти». За оцінками Сьомки, економічний ефект — збільшення в 2—2,5 разу бюджетних надходжень від квіткового імпорту. Цьому сприяє те, що суми митних платежів з одного автомобіля збільшилися з 30—40 тисяч гривень до 80—90 тисяч гривень.

 Та насправді такий крок митниці шкодить легальному бізнесу, констатують у Союзі українських квітникарів. І якщо на цей час здебільшого постраждали зрізані квіти і кімнатні рослини, то зовсім скоро вже почнуть гнити й цибулини. Якщо це станеться, українки 8 березня залишаться без тюльпанів, попереджають підприємці.

У результаті, крайніми знову можуть опинитися споживачі. За прогнозами обурених діями митників квітникарів, 1 вересня одна троянда може коштувати батькам школярів більше п’ятдесяти гривень!

 ЗАМІСТЬ ЗАКОРДОННИХ ТРОЯНД — ВІТЧИЗНЯНІ АЙСТРИ

 Врятувати свято Першого дзвоника дітям і об’єм гаманця їхнім батькам у такій ситуації, за законами логіки, мали б квіти вітчизняного виробництва. Все ж таки, в Україні теж ростуть квіти, тож для їх промислового постачання на ринок не треба докладати надприродних зусиль. Однак, виявляється, клімат у собівартості квітів — далеко не основна складова...

 Як стверджують фахівці, для того, щоб побудувати нову теплицю і впровадити передові технології (краплинний полив, систему повітрообміну), треба вкласти в кожен гектар, залежно від виду продукції та оснащення, близько 1,5 мільйона євро. Реконструкція існуючих потужностей обійдеться дешевше. Хоча тут справа також потребує значних коштів — на відтворення існуючих теплиць, де повністю порушені комунікації. А ще потрібні легкі пластикові або металоконструкції, спеціальне скління, яке пропускає сонячне світло і не пропускає ультрафіолет, дренажна система і гідропоніка, система водопідведення тощо. До того ж, вклавши значні кошти, зробити бізнес відразу рентабельним не вдасться — з моменту встановлення обладнання до отримання першого врожаю пройде 6—8 місяців.

 Утім, навіть за таких непростих умов квіти, вирощені в вітчизняних теплицях, за приблизними оцінками експертів, складають від 40 до 50% нашого ринку. «Тільки імпортні квіти можуть задовольнити різко зростаючий (в 2—3 рази) споживчий попит населення в пікові періоди (1 вересня, День вчителя, 8 березня тощо)», — розповідає «Дню» засновник фермерського господарства «Камелія К» Тетяна Костюкова.

 Та якщо вирощування квітів масового попиту є відносно посильним, то з насінництвом і селекцією ситуація складніша... Вигідно вирощуючи насіння не надто популярних айстр, чорнобривців чи петуній. А от насіння і розсаду найпопулярніших троянд, тюльпанів чи орхідей (не кажучи вже про екзотичні рослини) купити за кордоном набагато дешевше, ніж виростити на місці. Тому українські квітникарі використовують імпортний посадковий матеріал, ввезений переважно з Нідерландів.

 Однак просто вирощувати квіти — невигідно. Посередники будуть зацікавлені купити його за мінімальну ціну. Тож конкуренція спонукає найбільших учасників квіткового бізнесу не тільки вирощувати квіти, а й самостійно їх реалізовувати. А сезонність продажів — імпортувати, тісно прив’язуючись до світового ринку.

 Обсяги квіткового імпорту зростають зазвичай перед святами та в холодну пору року. Саме тому квітникарі й обурюються з підвищення митних зборів. Адже нині від імпорту залежить не лише вересневий виторг, а й майбутні врожаї. Якщо збори не зменшать, квітникарі обіцяють дефіцит та дорожнечу. Тож ситуацію може врятувати або лояльність митників, або ...зміна українцями своїх смаків та патріотизм. Адже якщо замість закордонних ми купуватимемо троянди виключно тутешнього виробництва, або й взагалі перейдемо на айстри, імпортний «голод» для вітчизняного квітникарства буде не таким страшним.

comments powered by HyperComments