Новий харківський орган вперше зазвучить восени (відео)

Середа, 27 квітня 2016, 16:46
До Дня Незалежності підготують перший пусковий комплекс Харківської обласної філармонії — органний зал.
Новий харківський орган вперше зазвучить восени (відео)

Голова ХОДА Ігор Райнін проінспектував хід робіт на вулиці Римарській.

«Реконструкція Харківської обласної філармонії почалася в 2005 році, вона відбувалася різними темпами і на певному етапі була припинена. У минулому році ми чітко позначили одним з пріоритетних напрямків своєї роботи реконструкцію філармонії. Вона повинна бути в такому культурному центрі України», — підкреслив Ігор Райнін.

Керівництво регіону домоглося фінансування, будівництво поновилося. Наприкінці березня було завершено загальнобудівельні та оздоблювальні роботи в органному залі.

«Перший пусковий комплекс Харківської обласної філармонії (мова йде про органний зал) буде підготовлений до Дня Незалежності. Ми взяли на себе таке зобов'язання і слово своє стримаємо. У вересні всі харків'яни зможуть прийти до зали на 500 місць і послухати органну музику. Думаю, що перший концерт ми зробимо вкрай цікавим. Це буде велика культурна подія для харків'ян», — сказав голова ХОДА.

На даний момент в залі залишилося встановити глядацькі крісла, змонтувати і налаштувати орган. Представники фірми «Олександр Шуке», що опікуватимуться інструментом, приїдуть до Харківської області 17 травня. Ігор Райнін зазначив, що роботи ідуть за планом. Зокрема, у другому кварталі 2016 року має завершитися оздоблення фасаду нового органного залу, а територію довкола обіцяють облаштувати до вересня.

Довідка ХОДА. Будівля Харківської обласної філармонії — пам'ятник архітектури. Її побудували в 1827 році як Комерційний клуб, а після двох перебудов — в 1855 і 1890 роках — тут розмістився оперний театр. Велика зала нинішньої філармонії будувалася як аналог славетного залу палацу Тюїльрі. Згодом конструкції будівлі прийшли в аварійний стан, і в 2005 році її почали реконструювати. У тому числі, запланували побудувати новий органний зал, гримерні, зону кулуарів і фойє, кафе і буфетів. Через нестачу фінансування будівельні роботи кілька разів зупинялися.

 

comments powered by HyperComments