Польский театр у Харкові: перша лекція Павла Сошинського відбулася у муніципалці

Тетяна Зарубіна  |  Четвер, 14 липня 2016, 14:20
У рамках проекту "Мапи страху / Мапи ідентичності" польський театральний критик Павло Сошинський розповів про нові малі форми театру
Польский театр у Харкові: перша лекція Павла Сошинського відбулася у муніципалці

Павло Сошинський продемонстрував 4 відео фрагменти сучасного експериментального театру від молодих польських режисерів, на прикладі яких вдалося побачити руйнування традиційної драматичної форми. Кохання дівчини і дельфіна, життя Шуберта, коли акторами стають музиканти, феміністичний хор, який має відгук до античності – кожен спектакль має дещо абсурдну форму, проте спирається на факти. Сенс створюється не через текст,а саме через те, що режисер  у момент створення спектаклю стає хореографом, автором візуалізації, який одночасно створює те, що відбувається між акторами. Сошинський наголосив – сьогодні документальний театр може бути абстрактним, та будуватися на інтерпретації певних фактів.

За його словами, жоден з молодих реалізаторів не очікував якогось певного результату своєї дії. Головне для них – спілкування різними театральними засобами, різні форми синергії між собою. Тож головне – підготуватися до сприйняття такого незвичного спектаклю.

Сьогодні про багатьох польських молодих драматургів знають за межами країни.  Ці митці подивилися на мистецтво театру трохи з іншого боку. Вони показали, що театр може бути незаангажованим і впливати на суспільні проблеми або чесно й відверто говорити про історичні колізії.  
 

Наступна лекція Павла Сошинського відбудеться сьогодні, о 20-00 у Муніципальній галереї.З 13 по 17 липня триватиме харківська частина польсько-українського перформативного проекту «Мапи страху / Мапи ідентичності». В театрі «Арабески» (вул. Громадянська 25/5 (вхід зі сторони Харківської набережної) 15 липня о 20:00 розпочнеться відкрита дискусія «Мапи ідентичності у сучасній польській і українській культурі». У заході приймуть участь театральна кураторка і драматургиня Йоанна Віховська (Варшава), театральний критик та головний редактор Dwutygodnik Павло Сошинський (Варшава), режисерка Аґнєша Блонська (Варшава), режисер і хореограф Цезари Томашевський (Краків), режисерка Світлана Олешко (Харків), художник Микола Коломієць (Харків).

comments powered by HyperComments