У Чугуєві вручать 18 тисяч гривень найкращому художнику

Тетяна Зарубіна  |  Понеділок, 1 серпня 2016, 12:57
У рамках святкування 172-й річниці Дня народження Іллі Рєпіна відбудеться нагородження лауреатів
У Чугуєві вручать 18 тисяч гривень найкращому художнику

5 липня всіх гостей чекає церемонія вручення премії імені І.Рєпіна в Художній галереї. В цей же день о 12 годині відбудеться закриття Міжнародного Рєпінського пленеру.

Наталя Плотнік, заступник директора Департаменту, начальник управління культури Харківської облдержадміністрації , розповіла, що премія була започаткована  ще при Радянському союзі, але у 1991  році її відмінили. Тільки у 2011 році премію знову відродили: «У цьому році по ініціативі департаменту культури були внесені зміни. Ми прийняли рішення внести зміни і ввели нову номінацію - мистецтвознавство. Тепер премія у нас вручається в шести номінаціях, - розповіла Наталя.

17 липня в Харківському художньому музеї були виставлені роботи номінантів. Минулого тижня відбулося засідання обласного журі, де обрали переможців. Нагородження планується о 13.30 5 липня в залі галереї

Розмір премії складає близько 18 тисяч гривень без податків. Але це тільки у випадку, коли перемагає одна людина. У іншому випадку, премія ділиться на колектив. Заявки приймалися від художників з усієї України, але виникла проблема – багато художників сприймають Харків як прифронтову територію. Порівняно з іншими роками, у цьому році номінантів було менше.

Світлана Бучастая, директор Художньо-меморіального музею І. Ю. Рєпіна, додала, що Художня галерея - це і є галерея робіт лауреатів премії: «Це чудові приклади реалістичного мистецтва. Всі художники, які представлені в галереї, пов'язані з традиційною школою реалізму. Ось уже три роки ми отримуємо в дар від авторів роботи, які автор надає як свої найкращі» За її словами, премія дуже важлива - оскільки це сучасне звучання Рєпінської теми.

Директор музею запросила дітей і батьків на свято в Садибі, де всі бажаючі можуть взяти участь в інтерактивних програмах. Святкування триватиме два дні: «6 серпня ми запрошуємо всіх в імпровізований відеозал, де ми покажемо фільми і презентації на основ наших досліджень», - уточнила Світлана.

comments powered by HyperComments