«Неболови»: реалістичні історії про саме життя

Юлія Гуш  |  Середа, 5 жовтня 2016, 08:01
У харківській книгарні «Є» пройшла презентація книжки української письменниці та волонтерки Юлії Ілюхи «Неболови»
«Неболови»: реалістичні історії про саме життя

На початку презентації письменниця розповіла про початок свого творчого шляху, який стартував з журналістики. «Коли я працювала на телебаченні, то ми кожного року робили сюжети про літературний конкурс імені Масельського, – розповіла вона, – мені захотілося також щось написати. Спершу я туди відправила свої вірші. Їх не оцінили. Потім я вирішила написати прозу. Моє перше оповідання перемогло. Потім я почала писати далі...».

До «Неболовів» увійшли живі та реалістичні новели про звичайних, реальних людей. Як відмічають критики, вони чесні, живі та болючі. «Мабуть, вже набили оскому ці слова, – зазначила Юлія Ілюха, – це книжка про звичайних, реальних людей. Насправді я беру сюжети своїх оповідань «з голови»».   

За словами Тетяни Трофименко, літературного критика, в сучасній українській літературі реалізм не дуже популярний. «Коли автор-початківець звертається до реального життя та пише якісь реальні сюжети, то одразу ж таки виникає такий скепсис, – зазначила вона, – це ж нецікаво, краще вигадати. Щось надзвичайне, що не має нічого спільного з реальним життям».

Щодо прототипів героїв книги, то їх як таких не було. Проте можна знайти цікаві збіги образів персонажів та сюжетних ліній з реальними людьми та їх долями. «Коли книжка вже вийшла, то одним з перших її купив мій однокласник, – розповіла письменниця, – і моя подруга запитала: «Чи він багато про себе прочитає?». Я дійсно про це замислювалася. І зрозуміло, що нічого такого не було. Але він не сказав про свої враження».

Є ще більш цікава історія: «Я написала оповідання про акторку, яка пішла на війну. А потім виявилось, що у «Фейсбуці» я дружу з дівчиною – акторкою, яка пішла служити. І зараз вона в АТО».

Також Юлія Ілюха зачитала уривки з власної книги. Наприклад, це була історія про літню жінку, яка намагається вилікувати свого хворого кота. От тільки, судячи з всього, мало хто в глухому селі захоче цим займатися… «Любов, втрати, надія, життя» – саме так описує письменниця головні теми, які представлені в її новій книзі.

 

comments powered by HyperComments