Харківський фестиваль «Impreza» об’єднає музикантів та літераторів

Юлія Гуш  |  Четвер, 15 лютого 2018, 14:48
До культурних заходів, які пройдуть в межах фестивалю, долучаються визнані митці як з України, так і з інших країн світу.
Харківський фестиваль «Impreza» об’єднає музикантів та літераторів

Фестиваль «Impreza» проходитиме з 21 лютого по 4 березня в Харківській філармонії. В місті він відбудеться вже вдруге. За словами Юрія Янка, директора і головного диригента філармонії, організатори фестивалю, плануючи свою концертну програму, зробили наступне – вони просто поєднали «непоєднуване».

«Взяли класичну музику та поєднали її із сучасною, з її найнеймовірнішими формами, – розповів він, – у тому році був танок фламенко під оркестр, вперше в Харкові пролунав «Місячний П’єро» Шеберга, була пісочна анімація і театр тіней. Були дуже хороші результати цього фестивалю. І в цьому році ми вирішили його продовжити. Концепція не помінялася».

Зокрема, в концертах візьмуть участь визнані музиканти як з України, так і з інших країн світу. За словами Янка, в ці дні можна буде насолодитися музикою Стравінського у виконанні львівського тріо у складі скрипки, сопілки і баяна, що лунатиме під вірші Сергія Жадана; послухати як барочну, так і сучасну музику у виконанні першого контр-тенора Німеччини Станіслава Крючкова; зануритися в співи «Хору самотніх сердець сержанта Пепера», в чиєму репертуарі є як народні пісні, так і пісні сучасних рок-виконавців.

Також в межах фестивалю пройдуть кінопокази. Наприклад, 4 березня відбудеться перегляд стрічки «Будинок слово», присвячений репресованим літераторам. За словами Сергія Жадана, фестиваль «Impreza» не тільки дає можливість поєднати «непоєднане» та вільно проекспериментувати з різними формами мистецтва, а й об’єднати митців різних напрямків.

«В Харкові величезний культурний потенціал, – підкресли він, – тут багато цікавих, талановитих, креативних людей. Єдина біда – наше середовище страшенно замкнене. Письменники самі по собі, музиканти окремо, художники десь там біля галерей. І ми рідко перетинаємося. А натомість виявляється, що у нас і інтереси спільні, і рухаємся ми в одному напрямку. І варто якось поєднуватися».

Жадан зазначив, що такий фестиваль може показати, що в Харкові є багато чого цікавого в плані культурного життя. А це буде корисним не тільки для самого  міста, в й для всієї країни в цілому. Янко у свою чергу зізнався, що сам би відвідав кожен концерт в межах фестивалю. За його словами, вони всі цікаві та неймовірні.

comments powered by HyperComments