Ліки для українців повинні стати доступними

Середа, 25 січня 2017, 18:11
Встановлено максимальні торгові надбавки на медпрепарати від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, бронхіальної астми
Ліки для українців повинні стати доступними

За дорученням Прем’єр-міністра Міністерство охорони здоров’я спільно з Міністерством економічного розвитку та торгівлі розробили порядок розрахунку граничних цін на лікарські засоби по 21 міжнародній непатентованій назві або діючій речовині.

ПДВ на лікарські засоби та медичні вироби зменшиться до 2-5%.

Уряд встановлює максимальну гуртову торговельну надбавку на продаж ліків 5% з урахуванням усіх податків та зборів та максимальну роздрібну торговельну надбавку на продаж ліків на рівні 15% з урахуванням всіх податків та зборів.

Першим кроком є державне регулювання цін на ліки за трьома напрямами: серцево-судинні захворювання (65% від загальної смертності в Україні); цукровий діабет 2 типу (хворіють 1 млн українців); бронхіальна астма (суттєво впливає на якість життя 210 тисяч пацієнтів працездатного віку).

Референтну ціну на ліки в Україні встановлено в залежності від цін на подібний лікарський засіб по МНН у 5 сусідніх країнах – Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії. Визначення граничної оптово-відпускної ціни відбувається шляхом визначення найменшої референтної ціни одиниці лікарської форми кожної сили дії значень вибірки відповідних цін у референтних країнах з офіційних джерел уповноважених державних органів референтних країн, - повідомила прес-служба Міністерство охорони здоров’я.

Нагадаємо, що серед топових затримань на митницях за 2016 рік - громадянин Китаю намагався ввезти до України майже тисячу упаковок лікарського препарату "BicyclolTablets", попередньою вартістю 790 тис. грн.

comments powered by HyperComments