Держрегулювання цін на харчі більше немає. Відкладаємо гроші на їжу

Понеділок, 3 липня 2017, 11:02
Експерти прогнозують різке зростання цін восени
Держрегулювання цін на харчі більше немає. Відкладаємо гроші на їжу

Як відомо, Кабінет міністрів України скасував державне регулювання цін на продукти харчування.  Головна мета цих змін - зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дебюрократизація (дерегуляція) у сфері ціноутворення. Про це йдеться в постанові Кабміну №394 від 7 червня 2017 року, - повідомляє «Справжня Варта».

З 1 липня постанова вступила в силу.

"Це не говорить про те, що одразу ціни почнуть зростати. Це говорить про те, що в нас не має запобіжників при цінових коливаннях, які в нашій країні можуть вимірюватись десятками відсотків. До речі, на ті ж самі продукти в розвинутих країнах таких стрибків вверх-вниз не має. А в нас міністерство аграрної політики та продовольства постійно вказує на те, що ринкам притаманні «сезонні коливання цін», навіть коли вони спостерігаються поза сезоном", - пише голова Асоціації торгових мереж Олексій Дорошенко у своєму фейсбуці.

Як він пізніше повідомить ЗМІ, восени " ми побачимо підвищення цін не на 5—10%, а відсотків на 20—50".

 Як раніше писала «Справжня Варта», дія постанови поширюється на граничні торговельні надбавки до оптової ціни виробника на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину і м'ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі не вище 15%, а також на граничні рівні рентабельності та торговельні надбавки на дитяче харчування, граничні розміри плати за послуги, що надаються у торговельних об'єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів, на граничні рівні цін, нормативи рентабельності (у розмірі не вище 20%) за надання в оренду торгових приміщень (площ), торговельно-технологічного та/або холодильного устаткування у торговельних об'єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів.

Також овочі подорожчали з початку року у 2-5 разів і дешевшати не збираються.

Найбільше подорожчали: в травні цибуля - на 46%,  капуста - 42% за 15 днів місяця /з початку року додала 253%/, За рік морква виросла на 190%, цибуля ріпчаста на 144%.

Також у нас триває повзуче зростання цін на хліб, в першу чергу соціальних сортів. З початку року хліб додав більше 11%.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments