Група Help Army розповіла про проблеми та потреби української армії

Юлія Гуш  |  Четвер, 15 травня 2014, 01:23
14 травня в незалежному культурному центрі Indie пройшла прес-конференція за участі групи Help Army, учасники якої допомагають українським військовим.
Група Help Army розповіла про проблеми та потреби української армії

В перс-конференції взяли участь Тетяна Бедняк, Катерина Макаренко та Андрій Таубе. Вони розповідали про нагальні потреби військовослужбовців та оцінили загальну ситуацію в місцевих військових частинах. Активісти майже 2 місяці допомагають українській армії. За весь цей час вони зібрали та передали воєнним частинам Харківщини матеріальну допомогу на суму більш ніж 3 мільйона гривень. Пожертви вносили не тільки українці, а й мешканці інших держав: волонтери отримували перекази з Канади, Нідерландів, Ізраїлю, ОАЕ, Швейцарії та Німеччини. Більша частина цих пожертвувань – особисті кошти простих громадян, проте іноді надходили внески від комерційних організацій. Активісти зазначили, що їх представники не бажають розголошувати свої імена аби їх допомога не виглядала як спроба самопіару.

«Коли ми туди приїжджали вперше, основною реакцією, з якою ми стикались, було здивування, – розповіла Тетяна Бідняк, – «Як, ви хочете допомагати армії? Нас 20 років ніхто не згадував. Ми існували в власному світі і нікого це не цікавило. Потім задавали питання, з якої ми партії. Бачили в цьому якійсь підвох та пошук певних дивідендів. А коли дізнавалися, ким ми є насправді, залишалася тільки велика довіра та вдячність».

Активістка повідала, що наразі є чимало бажаючих допомогти армії. Був навіть такий момент, коли в якості гуманітарної допомоги надійшло надто багато провізії. Командири тоді навіть почали просити пригальмувати, жартуючи, що з такими темпами вони воюватимуть бляшанками з тушонкою та сгущеним молоком.  

Катерина Макаренко розповіла, що великою проблемою української армії є бюрократія. Саме через неї товари, які є в складах Міноборони, доводиться закупляти за волонтерські гроші. На сьогоднішній день Міністерство оборони не може передати ці товари прикордонній службі та внутрішнім військам, хоча вони є життєво необхідними. Склади можуть бути відкритими виключно за стану воєнного положення. Цю проблему вже намагалися вирішити за допомогою офіційних запитів: на регіональному рівні начебто всі згідні, проте в Києві дозвіл розконсервувати склади не дали. Катерина Макаренко також додала, що до них дійшла інформація про незаконний продаж товарів з цих складів. Проте особи, які до цього якимось чином причетні, відмовляються давати свідчення.

«Ми зіткнулися з купою проблем, – розповів Андрій Таубе, який курує напрям допомоги спец підрозділам «Слобожанщина» та «Харків-1», – виявилось, що на них було виділено фінансування, але його нема. Вони не отримують обмундирування, їх ніхто не годує. Можна сказати що це саботаж. Штучно створюються проблеми та уповільнюється набір в підрозділи». Андрій Таубе додав, що з МВД прийшов наказ розформувати «Харків-1» по причині того, що там не змогли зібрати необхідну кількість людей. Хоча цифри, які, за словами активіста, «спустили зверху», були нереальними – в один батальйон зібрати 300 чоловік, в інший – 500. Неможливо, щоб всього лишень за один місяць такий батальйон міг з’явитися.

На даний час основну частину закупок складає похідне знаряджання, продукти харчування, екіпіровка та запчастини до важкої воєнної техніки. В останній час чимало коштів ідуть на потреби госпіталю. Активісти закликали громадськість зберігати активність в допомозі і просто вірити в армію. 

comments powered by HyperComments