Харківська різанина: кому вигідно, щоб у вас не було Інтернету?

Середа, 24 лютого 2016, 15:25
23 лютого в Харкові продовжилися масові пошкодження кабельних мереж, які різко почастішали на початку 2016 року.
Харківська різанина: кому вигідно, щоб у вас не було Інтернету?

Так, наприклад, 19 лютого в шести мікрорайонах міста постраждали абоненти компаній «ВОЛЯ», і винні доки не знайдені. У прес-офісах компаній офіційно доки не коментують ситуацію, відзначаючи офф-рекордз, що будь-який провайдер хоче, щоб абоненти отримували послуги стабільно і якісно. Причиною ж аварійного переривання найчастіше є … недобросовісні конкуренти.

Звичайно, існують в Україні і зломщики, які викрадають мережеве устаткування за замовленням т. н «чорних провайдерів», що працюють поза законодавчим полем і дешево скуповуючи крадене. Трапляються і звичайні вандали, яким все одно, що крушити.

Але очевидно, що в цьому випадку діють інші люди, оскільки ріжуть опто-волоконні кабелі, які не продаси. Ріжуть грамотно і професійно, в ключових місцях мережі, щоб відключених абонентів було багато. У «ВОЛІ» також говорять, що порізи зроблені так, щоб завдати найбільшої шкоди і ускладнити ремонтні роботи.

Щоб зрозуміти, хто за цим стоїть, треба, як говорили в давнину, відповісти на питання «Сui prodest?» (лат. "кому вигідно?"). Основним конкурентом у «ВОЛІ»  в Харкові є «Тріолан». У останнього є можливість безперешкодного доступу до підвалів, горищ і дахів за сприяння комунальних підприємств, УЖКГ і Жеків. Адже частенько керівниками усіх цих структур працюють колишні співробітники і керівники того ж «Тріолану».

Причетність до таких нецивілізованих дій такого великого гравця, який активно піариться на добродійності, проводячи безкоштовний інтернет в зоопарк і лікарні, можна було б поставити під сумнів. Якби «Тріолан» раніше вже не потрапляв під звинувачення в умисному ушкодженні мереж з боку Інтернет ассоціації України (ІНАУ).

Тоді відразу дещо постраждалі оператори заявили про випадки вандалізму в сотнях під'їздів. Лише за місяць «Воля-кабель», «Датагрупп», «Макснет» і «Фарлеп-інвест» втратили декілька тисяч абонентів через дії недобросовісних конкурентів. Щоб прояснити ситуацію представники ІНАУ відправили запити до Департаментів комунального господарства і телекомунікацій і зв'язку, а також в інші інстанції. Проте нічого, окрім відписок не отримали.

 

comments powered by HyperComments