Не допустіть реваншу антидемократичних сил! Харків’яни звернулися до Президента (фото)

П'ятниця, 1 квітня 2016, 13:26
Громадські об'єднаня Харкова написали відкрите звернення до Президента України П. Порошенка, Голови Верховної Ради України В. Гройсмана, в.о. Генерального прокурора України, Голови національної поліції Х. Деканоїдзе і Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини В. Лутковської.
Не допустіть реваншу антидемократичних сил! Харків’яни звернулися до Президента (фото)

«Справжня Варта» отримала примірник відкритого звернення громадських об'єднань до можновладців.

У листі звертаються безпосередньо до Президента: «У своїй Передвиборчій програмі «Жити по-новому!» Ви особисто взяли на себе зобов’язання забезпечити практичну реалізацію вимог Революції Гідності, головними з яких були: системне подолання корупції, повне перезавантаження влади, створення дієвих механізмів громадського, правового і політичного контролю за її діями. Вимагаємо від Вас, як від гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, швидкої та адекватної реакції на кричущі та цинічні факти порушення гарантованих Конституцією України прав громадян України, які мали місце 28 березня 2016 року в м. Харкові».

Далі пояснюються обставини події. Автори наголошують, що сутичка під час проведення мирного мітингу біля будівлі прокуратури Харківської області відбулася «за повної бездіяльності правоохоронних органів». Цей мирний масовий захід було погоджено з органами місцевого самоврядування, тому для забезпечення громадського порядку на місці знаходилась значна кількість працівників поліції, а також «група невідомих осіб, одна частина з яких була одягнена в чорну, а друга – в захисного кольору військову форму без пізнавальних знаків».

Перед початком мітингу саме вони несподівано напали на Дмитра Олійника, який в результаті побиття потрапив до лікарні. «Окрім Д. Олійника представники «Сотні Лева» напали та завдали тілесних ушкоджень іншому учаснику мітингу – Костянтину Чуркіну, а також виривали з рук учасників мітингу та знищували плакати з їх вимогами. Все це відбувалося на очах десятків працівників поліції, які спокійно спостерігали за вказаними подіями і не вживали передбачених законодавством заходів для припинення злочину, чи затримання осіб, що його вчинили».

Автори звертають увагу, що вказані події дуже нагадують 2014 рік, коли «за бездіяльності, а як згодом з’ясувалося – за безпосереднього сприяння працівників міліції подібні «тітушки» жорстоко били й калічили учасників мирних акцій протесту, створювали атмосферу страху, і що, як сподівалася громадськість, залишилося у минулому й ніколи не повториться».

Нинішні події, на думку активістів, спростовують сподівання.  Особливо викликає їх занепокоєння щодо ситуації, яка склалася в м. Харкові загалом, інформація, оприлюднена на прес-конференції начальником штабу «Сотні Лева» Андрієм Шмітько, а також відомості з соціальних мереж.

«По-перше, А. Шмітько у своєму виступі прямо підтвердив, що їх воєнізоване формування отримало з Києва завдання забезпечити охорону прокурора області Ю. Данильченка!!! з яким вони підтримують тісні зв’язки.

По-друге, саме «Сотня Лева» залучалася міською владою м. Харкова до «охорони» громадських слухань щодо перейменування вулиць (...), в наслідок чого також відбулися сутички між представниками цього формування та громадськими активістами. Це є прямим свідчення наявності тісних зв’язків «Сотні Лева» з Харківським міським головою Г. Кернесом (одним з головних апологетів Партії Регіонів та проросійських мітингів в Харкові в 2014 році)», — вважають активісти.

У листі зазначається, що організація — за словами начальника штабу — має завданням забезпечувати громадських порядок на усіх масових акціях протесту в Харкові, а до її складу входять особи, що мають судимості за вчинення навмисних злочинів.

«Все це в сукупності дозволяє зробити висновок про те, що в м. Харкові має місце тісна співпраця та координація дій керівництва прокуратури області, керівництва органів місцевого самоврядування, та керівництва обласної державної адміністрації з незаконними воєнізованими, криміналізованими формуваннями, метою якої є дискредитація патріотично налаштованих громадських формувань Харківщини, дискредитація самої ідеї мирних масових акцій, відродження методів, за допомогою яких діяв злочинний режим В. Януковича, а в кінцевому підсумку – реванш антидемократичних сил загалом», — пишуть у зверненні.

Автори переконані, що Президент не може «залишатися осторонь таких зухвалих порушень прав людини загалом, права на мирні масові зібрання та на свободу висловлювань зокрема» і зобов’язаний терміново вжити усіх заходів, передбачених законодавством України «для унеможливлення повторення подібних випадків як в Харкові, так і в державі загалом».

Нагадаємо, активісти  закликають вийти на пікет під будівлю облпрокуратури 4 квітня.

comments powered by HyperComments