Вільний обмін для всіх та кожного. У Харкові пройшов фрімаркет

Неділя, 31 липня 2016, 21:27
У Саржиному яру пройшов безкоштовний ярмарок, де всі охочі могли поділитися тим, що їм непотрібне чи взяти те, що прийшлося до вподоби.
Вільний обмін для всіх та кожного. У Харкові пройшов фрімаркет

Суть фрімаркету полягає в тому, щоб дати людям можливість вільно обмінюватися ресурсами. Учасники приносять речі, які їм не потрібні – одяг, взуття, книги, предмети побуту тощо. Щоб ті відвідувачі, яким вони сподобались, могли взяти їх безкоштовно. Торгівля в межах фрімаркету заборонена і всі речі розповсюджуються абсолютно безкоштовно.

Крім того, фрімаркет на один день став майданчиком для різних громадських організацій. Наприклад, представники ГО «Разом» провели акцію «Знайди друга», яка мала на меті знайти безхатнім тваринам новий дім. Крім того, зоозахисники розповідали присутнім про більш цивілізовані методи контролю над численністю тварин на вулицях.

«Ми стараємося спілкуватися з людьми, – розповіла Ольга Циганкова, – ми їм розповідаємо, що найбільш гуманний спосіб скорочення чисельності безхатніх тварин – це стерилізація. Ми пропагуємо відповідальне ставлення до тварин. І навіть якщо ви не можете зараз взяти до себе кошеня чи щеня, але у вас є тварини, то будьте відповідальними. Стерилізуйте їх. Так, це операція, але на даний момент це звичайна повсякденна практика у сфері ветеринарії. Ризики мінімальні. І, на жаль, на даний момент не існує інших методів скорочення численності тварин. А те, що відбувається в місті – це просто масове знищення».  

Не обійшлося без ігор та майстер-класів. Представники організації ЮНІСЕФ та Червоного хреста навчали присутніх надавати першу допомогу  та познайомили їх з грою «Країна Здоровляндія». «Спочатку ми навчали батьків, щоб вони могли грати в неї зі своїми дітьми, – розповіла Олександра Кречана, – гра виховує в дитині певну систему цінностей та правильне ставлення до свого здоров’я. Бо зараз у дітей, як показує практика, здоров’я не стоїть в загальній системі цінностей. Вони просто не замислюються над ним».

Щодо майстер-класу, то тут спеціалісти наочно демонстрували як слід надавати першу допомогу. «Майстер-класи стартували цим літом, – зазначила вона, – воно у нас видалось дуже спекотним. Дуже багато запаморочень, дуже багато інцидентів на воді, дуже багато надходжень до лікарні. Було дуже багато звернень зі шкіл, щоб ми прийшли з майстер-класами для дітей. Тому ми почали проводити їх під час масових заходів. Щоб якомога більше людей дізналося як допомогти собі та іншим у випадку якої-небудь непередбачуваної ситуації».

comments powered by HyperComments