Парклет замість парковки. Чому їхати велосипедом на роботу так добре

Юлія Гуш  |  Четвер, 22 вересня 2016, 12:10
Сьогодні Харків долучився до Всесвітнього дня без авто – міжнародної акції, коли автомобілісти можуть звернути увагу на альтернативні способи пересування містом.
Парклет замість парковки. Чому їхати велосипедом на роботу так добре

Акція «Велосипедом на роботу» проходила в межах Європейського тижня мобільності, що направлений на розвиток інфраструктури міста Харкова. Того дня звичайна парковка на вулиці Пушкінській перетворилася з «місця виключно для машин» на «місце для людей». Тоді завдяки активістам ГО «Міські реформи» був організований такий собі міні-парк для велосипедистів.

«Сьогодні проходить такий захід парклету, – розповіла Олександра Нарижна, ГО «Міські реформи», – це динамічний урбаністичний простір, який спрямований на те, щоб продемонструвати мешканцям міста, що місце, яке займає одне авто, може використовуватися людьми як публічний простір».

Активісти хотіли продемонструвати, що міській простір може бути підпорядкований не тільки автомобілям, а ще й мешканцям міста. Також вони впевнені, що якщо будуть впорядковані автомобільні парковки, то буде більше вільного місця і для громадського транспорту, і для пішоходів, і для велосипедистів.

Під час акції велосипедисти могли зручно розміститися на зазвичай зайнятому просторі та насолодитися спілкуванням за келихом кави. ««Велосипедом на роботу» – це така традиційна акція, де велосипедисти збираються, щоб сказати, що нам потрібна велоінфраструктура, – додала Нарижна, – що ми хочемо їхати на роботу на велосипеді. Ми готові до того, щоб заявити про свою присутність. Про те, щоб нам необхідна безпека на дорогах як для велосипедистів».

Всесвітній день без авто відзначається в багатьох країнах світу. Цього дня автомобілісти відмовляються від звичного способу пересування та пересідають на велосипед. Загалом, ця акція має на меті пропагувати ідею пішохідного та велосипедного руху, як більш здорового та екологічного. 

comments powered by HyperComments