Міністерство охорони здоров’я підтримає проект трансформації первинної медицини в Чугуєві

П'ятниця, 7 жовтня 2016, 18:49
Про це заявив Павло Ковтонюк, заступник Міністра охорони здоров’я з питань реформ під час прес-конференції, присвяченої даному питанню.
Міністерство охорони здоров’я підтримає проект трансформації первинної медицини в Чугуєві

«Сьогодні по всій країні ініційовані реформи по всім напрямкам, починаючи від територіального устрою і закінчуючи правоохоронною системою чи системою охорони здоров’я, – зазначив він, – хочу сказати, що цей пілот має отримати позитивний сигнал від усіх територіальних громад Харківської області. Ми реалізуємо прохання, рекомендації людей, що працюють над даним проектом. Це певний симбіоз по роботі на місцевому рівні, де задіяні місцева та районна адміністрації, міністерство, депутатський корпус та ініціативна група спеціалістів».

Він також заявив, що Міністерство охорони здоров’я рішуче налаштоване на проведення швидких та рішучих реформ. Там вже є команда людей, які готові діяти у цьому напрямку. За словами Павла Ковтонюка, пріоритетом на 2017 рік стане «реформа саме на первинній ланці». В системі охорони здоров’я буде місце, куди зможе звернутися кожен пацієнт у разі відповідної потреби. Проте на сьогоднішній день такого немає, від чого страждає як сама галузь, так і пацієнти.

«Ми повинні починати звідси. І у нашого Міністерства є дуже чіткий план на наступний рік», - зазначив Ковтонюк.

Також Ковтонюк розповів про нову систему під назвою «Гроші, що ходять за пацієнтом». Цей принцип полягає в тому, що оплата за лікування буде здійснюватися за тарифом, який буде заведений на кожну людину. За його словами, пацієнт тільки виграє від того, що лікар буде матеріально вмотивованим.

«На сьогоднішній день гроші за ним не ходять. Вони просто скорочуватися по всій системі охорони здоров’я. Опалюються заклади, сплачується якась зарплата, але пацієнт не відчуває, що ці гроші захищають його у випадку хвороби. А цей принцип полягає у тому, щоб ці гроші йшли на самого пацієнта, коли вони йому потрібні у випадку захворювання»,  – зазначив Павло Ковтонюк.

Також він пообіцяв підтримку від Міністерства охорони здоров’я.

«Тут є запит до Міністерства про ті кроки, які ми повинні зробити, щоб спростити систему реформування. Ми повинні допомагати місцевим закладам та місцевій владі законодавчо. Я хочу заявити про максимальну підтримку Міністерства щодо тих реформ що робить тут реформи», - сказав Павло Ковтонюк.

Варто також відмітити, що в даному заході, окрім заступника Міністра охорони здоров’я, взяли також представники адміністрації та органів місцевого самоврядування, спеціалістів, лікарі, а також члени ініціативної групи, яка бере участь в проекті, що буде реалізований в Чугуєві.

comments powered by HyperComments